L'economia de Lleida va repuntar durant el primer trimestre del 2016

Una enquesta de la Cambra de Comerç apunta que el ritme econòmic de la demarcació ha crescut | Tot i que les expectatives de creixement situades en un 11,4% són força superiors a la marxa real dels negocis que està en el 4%

ACN
16 de maig del 2016
Actualitzat a les 12:27h
L'enquesta que analitza el Clima Empresarial de Lleida corresponent al primer trimestre de 2016 torna a situar-se en una tendència positiva després de la davallada del segon semestre de 2015, segons la Cambra de Comerç. Aquest signe favorable es dóna tant pel que fa a la marxa del negoci com pel que fa a les expectatives de l'empresariat lleidatà, si bé aquestes estan situades l'11,4%, són força superiors a la marxa real dels negocis, que és del 4%.

El sector que permet invertir la tendència de tancament del 2016 és la bona marxa del sector serveis. Si es comparen les dades amb les que s'observen a Catalunya en tots els sectors de l'activitat, tant l'evolució respecte al trimestre anterior com les expectatives per al proper són més positives a Lleida, arribant en el cas de la indústria a duplicar els índex d'expectativa.

En la resta de sectors les diferències són més moderades, però encara permeten veure com a Lleida la marxa del negoci en la indústria, la construcció o el comerç han estat negatives una vegada es comparen amb el trimestre anterior, mentre que al conjunt de Catalunya, totes, excepte la construcció, són positives.

Pel que fa a la marxa actual del negoci, el 62,5% de les empreses lleidatanes van assegurar que seria estable, mentre que un 20,7% va considerar que havia anat a l'alça i només un 16,8% es va situar en posicions baixistes.

La dada més positiva arriba de la mà del sector serveis, l'únic amb un saldo positiu del 17,9%. La indústria es queda amb un -0,3%, la construcció en un -16,6% i el comerç baixa al -9,6% després de l'impuls de la campanya de Nadal que clarament va estirar de l'economia lleidatana a finals del 2015.

Si es comparen les dades amb les de tancament del 2015, es pot veure una important recuperació pel que fa a la marxa del negoci industrial, on ha passat de ser el 13% de les empreses les que consideraven que el trimestre havia evolucionat positivament, a ser-ne ja la majoria amb un 81,5%.

La construcció modera encara el seu discurs tot i que el 72,3% de les empreses enquestades creu que la situació s'ha estabilitzat (un 63,1%) o fins i tot ha experimentat una certa millora, un 11%.

Per branques de l'activitat, l'informe del ritme econòmic del primer trimestre de l'any passat assenyala una clara recuperació per al sector de l'alimentació, el que té un paper més rellevant a les comarques de Ponent. Aquest sector es col·loca en índex positius ja que el 89,7% de les empreses creuen que la situació s'ha estabilitzat o ha millorat mentre que només un 10% consideren que s'ha alentit la marxa dels seus negocis.

També el tèxtil, la metal·lúrgia i la fabricació d'equips mecànics, elèctrics, electrònics o òptics consideren positiva la marxa del negoci el primer trimestre de 2016 a Lleida amb dades que se situen en el 13,5% i el 8,1% respectivament. Les arts gràfiques, fusta paper, suro així com les químiques són les que presenten dades més negatives amb un -14,4% i un -10,3% en els saldos de l'enquesta.

Pel que fa a les expectatives empresarials per al primer trimestre de 2016, segons la Cambra, només el saldo de la construcció manté una visió negativa en valor al seu futur a curt termini amb un -8%, tot i que se situa molt per sobre de la marxa real del negoci que és del -16,6%.

Tant la indústria, el comerç com els serveis encaren aquest segon trimestre de 2016 amb un ànim positiu que deixa saldos superiors al 10% en els dos primers casos i que arriben al 17% en el sector serveis. A excepció de la construcció, és només al voltant d'un 15% les empreses que encara veuen gris o negre el seu futur a curt termini.

Per branques de l'activitat, les millors expectatives arriben al sector del tèxtil, confecció, cuir i calçat amb un 62,6% d'empreses que asseguren que la situació va a l'alça, mentre que un 30% són més moderades i consideren que està estabilitzada. Una dada que quadruplica el saldo de la marxa real del negoci.

En aquest sector només un 7,4% dels enquestats assegura que el proper trimestre serà pitjor que els tres primers mesos del 2016. Per contra, el pitjor panorama en l'àmbit industrial arriba dels sectors que pitjor comportament han tingut: químiques, cautxú i altres, seguides de la fusta, suro, paper i arts gràfiques amb saldos de -27,2% i del -14,4%.

La informació elaborada per la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida i l'Institut d'Estadística de Catalunya permet conèixer tant el ritme que es palpa en el dia a dia de l'empresa com les expectatives per als propers tres mesos.