Àger vol declarar Bé Cultural d'Interès Local l'ermita de la Mare de Déu de Pedra

La petita església ha estrenat la teulada restaurada gràcies al micromecenatge en la tradicional trobada anual que es fa al maig

Redacció
15 de maig del 2016
Actualitzat el 16 de maig a les 16:50h
L'ermita ha acollit la trobada anual
L'ermita ha acollit la trobada anual | ACN
L'ermita de la Mare de Déu de Pedra d'Àger, a la Noguera, ha estrenat aquest diumenge la teulada restaurada gràcies a una campanya de micromecenatge que ha mobilitzat particulars, entitats i institucions.

Els treballs han costat finalment uns 16.000 euros i uns 7.000 s'han recaptat gràcies a les petites donacions dels mecenes anònims. Els veïns ho han celebrat amb un aplec que ha reunit personalitats que han ajudat a la difusió de la campanya a les xarxes socials com el president d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart, i també destacats integrants de l'ANC com l'escriptora i editora Liz Castro, l'exdirector de Born Centre Cultural i d'Òmnium Quim Torra o l'il·lustrador Jordi Calvís. L'ermita, construïda entre els segles XI i XVII, és un emblema de la vall d’Àger i molt estimada per la gent que hi viu.

En aquest context, des de l'Ajuntament hi ha la previsió de declarar l'ermita Bé Cultural d'Interès Local, ja que aquesta figura pot ajudar a l'hora de demanar subvencions per a la seva conservació, segons ha explicat l'alcalde, Lluís Ardiaca

El pas del temps i les filtracions d'aigua havien provocat greus desperfectes a la coberta que feien urgent les obres de restauració. La parròquia de Sant Vicenç d'Àger i la Fundació Arnau Mir de Tost van començar fa mesos a recollir donacions però l'impuls definitiu es va aconseguir quan a finals de gener la campanya va saltar a les xarxes socials amb l'etiqueta #depedrapicada i el compte @salvem_pedra. A Twitter els impulsors s'han dedicat a interpel·lar directament personalitats del món de la cultura, els esports i la música, i la resposta ha estat molt bona.

A més, la recerca de donacions va coincidir amb un fet que va encendre totes les alarmes en relació amb la conservació del patrimoni: l'esfondrament del campanar de Rosselló (Segrià) el 29 de gener. Les crides per evitar que l'ermita de Pedra pogués acabar igual es van multiplicar.

La majoria d'aportacions dels mecenes particulars s'han aconseguit difonent directament el número de compte de la campanya a Twitter. La resta han arribat a través de la plataforma TotSuma. El pressupost s'ha completat amb aportacions de l'Ajuntament, la parròquia, el Bisbat i fundacions privades de caire cultural.

L'actuació que s'ha fet ha consistit en la reparació de la coberta i la instal·lació d'un sistema d'aïllament per evitar goteres. Pere Capdevila, el veí d'Àger que guarda les claus del temple i que ha impulsat la campanya conjuntament amb el seu nét, s'ha mostrat molt satisfet perquè gràcies a la col·laboració ciutadana s'han pogut tirar endavant uns treballs que "asseguren la coberta per 30 anys més".

"El meu nét va triar l'eslògan 'de pedra picada' i la va encertat, perquè és el que ha passat, d'euro en euro hem aconseguit els diners necessaris; de pedra picada ho hem estat la gent de la vall i també els de fora, perquè d'aportacions n'han arribat de tot arreu", ha destacat.

Segons Capdevila, en aquest cas el pressupost serà bastant més elevat, d'uns 30.000 o 40.000 euros, per tant, "caldrà la implicació de les administracions públiques perquè només demanant les aportacions de la gent no serà suficient". No obstant això, ha recordat que la campanya continua oberta perquè qui ho vulgui pugui fer donacions per ajudar al manteniment de l'ermita.