Magí Morera

Poeta i polític, va ser alcalde de Lleida i una de les figures més importants de la Renaixença a Ponent

Magí Morera
Magí Morera | Fototeca.cat
Redacció
15 de maig del 2016
Actualitzat a les 2:13h
- Magí Morera i Galícia va nàixer a Lleida el 6 d'agost de 1853.

- El seu pare, Jaume Morera i Jové, era originari de Santa Coloma de Queralt i havia anat a la capital del Segrià atret pel desenvolupament comercial de la ciutat. La seva mare, Maria Galícia i Anagueras, provenia d'una família originària de Fraga.

- Magí era el germà gran del reconegut pintor lleidatà Jaume Morera. La seva vida la va dedicar sobretot a l'escriptura i a la política.

- A Lleida va exercir com a advocat després de la seva estada a Madrid, on va estudiar Dret a la universitat. A la seva ciutat natal va arribar a ser degà del Col·legi d'Advocats. Anys més tard, faria el pas a la política.

- Inicialment va ser militant del Partit Liberal, influït pel regeracionisme, amb el que fou alcalde de Lleida i diputat de la Diputació. Després va passar a la Lliga Regionalista, partit amb el que va ser diputat per Barcelona a les eleccions generals espanyoles de 1916, 1918, 1919, 1920 i 1923. En aquest període participà en l'Assemblea de Parlamentaris i en els debats a favor de l'autonomia i de la cooficialitat del català.

- Com a escriptor va començar a escriure poesia en castellà, influït pel romanticisme de Ramón de Campoamor, José Zorrilla i Gaspar Núñez de Arce. Alhora, va escriure a les revistes L'Esquella de la Torratxa i la Il·lustració Catalana poesies en català, influïdes per Joan Maragall, el modernisme i pels Jocs Florals.

- El 1916 va ingressar a la secció filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, per a la qual va traduir al català obres de William Shakespeare com Hamlet, Romeui Julieta (1923), El marxant de Venècia (1924) i Juli Cèsar i Macbeth.

- Ell va ser un dels homes que més van incidir en la vida político-social i cultural de Lleida durant l'època de la Renaixença catalana. Entorn la seva figura es va crear a Lleida una tertúlia literària.

- Seus són alguns dels poemes més populars sobre la ciutat de Lleida. A El Campanar de Lleida, Magí Morera escrivia: "se solen salvar dels naufragis, ni que sigui com a despulles flotants que la memòria col·lectiva emmagatzema, i reté”: “A dalt de la muntanya que domina / l’hermosura dels termes lleidatans / s’aixeca un campanar, fet per titans / o per homes de raça gegantina".

- Magí Morera va morir el 5 de maig del 1927. Va ser enterrat al cementiri de Lleida.