La restauració de la Porta dels Apòstols de la Seu Vella s'iniciarà l'any vinent

El Consell General del Consorci del Turó aprova un pressupost de 733.000 euros per al 2016, similar al de l'exercici anterior

Santi Vila ha participat al Consell General de la Seu Vella
Santi Vila ha participat al Consell General de la Seu Vella | ACN
ACN
14 de maig del 2016
Actualitzat a les 10:59h
La restauració de la Porta dels Apòstols de la Seu Vella de Lleida s'iniciarà a la primavera del 2017 després que els tècnics de la direcció general de Patrimoni així ho hagin aconsellat per evitar les humitats dels mesos de tardor i hivern.

El Departament de Cultura s'ha compromès a aportar uns 400.000 euros per a aquesta intervenció, que se sumaran a una aportació similar que farà l'Estat aquest 2016, recursos que a banda de la intervenció a la Porta dels Apòstols serviran per finançar actuacions en altres elements patrimonials del monument centrats sobretot en el claustre que ja s'executaran aquest mateix any.

Altrament, el Consell General del Consorci del Turó de la Seu Vella ha donat llum verd el pressupost per al 2016, que serà de 733.925,69 euros, similar al de l'exercici anterior. La reunió també ha servit per oficialitzar el nomenament de Joan Baigol com a nou director del Consorci del Turó de la Seu Vella.

El Consorci del Turó de la Seu Vella de Lleida disposarà per als anys 2016 i 2017 d'uns 800.000 euros al marge del seu pressupost, després que el Departament de Cultura s'hagi compromès a aportar uns 400.000 euros, que se sumaran a una aportació de similar quantia inclosa en els pressupostos de l'Estat per aquest any. Aquests diners permetran dur a terme la restauració de la Porta dels Apòstols, així com altres actuacions de restauració d'altres elements patrimonials del conjunt monumental.
 

La Porta dels Apòstols serà restaurada el 2017 Foto: Seu Vella


La restauració de la Porta dels Apòstols, un dels elements més emblemàtics de la Seu Vella, no s'iniciarà, però, fins a la primavera del 2017, tal com han recomanat els tècnics de la direcció general de Patrimoni per tal d'evitar els problemes que pogués ocasionar la humitat dels mesos de tardor i hivern.

Tot i això, aquests recursos extraordinaris que aportaran Generalitat i Estat permetran dur a terme ja aquest 2016 diferents actuacions de restauració d'elements patrimonials que se centraran sobretot en l'arranjament del claustre, amb la millora dels elements de jardineria i en la reparació de goteres dels teulats, entre altres.

Vila, que ha participat per primer cop en una reunió del Consell General del Consorci des que va ser nomenat conseller de Cultura, ha expressat la voluntat del departament d'incrementar les aportacions a la Seu Vella i a altres conjunts monumentals del país quan hi hagi una major disponibilitat pressupostària.

Així mateix, el conseller ha qualificat "d'exemplar" el procés seguit per escollir el nou director del Consorci del Turó de la Seu Vella, Joan Baigol, el nomenament del qual s'ha ratificat aquest divendres, i ha assegurat que l'experiència "es farà servir per a altres processos de selecció de directius i responsables de museus".

La reunió del Consell General del Consorci del Turó de la Seu Vella també ha servit per aprovar el pressupost del 2016, que serà de 733.925,69 euros, un 1% superior al del darrer exercici. En aquest sentit, l'aportació de Cultura se situarà entorn dels 310.000 euros, mentre la Paeria hi destinarà uns 140.000 euros, al marge dels 535.000 euros que l'Ajuntament de Lleida hi aporta en espècies i que no estan quantificats en el pressupost per aspectes com ara la jardineria o assegurances, entre altres.

El pressupost es complementarà amb uns 280.000 euros procedents dels ingressos propis que genera el propi Consorci i que representen el 38% del total des comptes previstos per aquest any. Part d'aquests diners es destinaran a difondre i donar a conèixer el conjunt monumental per potenciar la candidatura a Patrimoni de la Humanitat per al Unesco, segons ha explicat Vila.

Així mateix, durant la reunió s'ha donat llum verd a la liquidació del pressupost del 2015, que s'ha tancat amb un superàvit de 40.000 euros que servirà per eixugar el reconeixent de crèdit del darrer exercici.

Per altra banda, el Consell General del Consorci del Turó de la Seu Vella també ha acceptat la proposta perquè l'actual comissionat de l'alcalde de Lleida per a la candidatura Unesco, Pep Tort –i anterior director del consorci-, esdevingui comissionat del Consorci per a la candidatura, que ha de permetre al conjunt monumental lleidatà acabar esdevenint Patrimoni Mundial per la Unesco.

Finalment, la tinenta d'alcalde i regidora de Cultura, Montse Parra, ha explicat el s'està a l'espera de l'informe que estan acabant d'enllestir els tècnics d'Urbanisme de la Paeria sobre la idoneïtat o no que la Seu Vella pugui acollir antenes de telefonia i comunicacions.