Així serà l'Aplec del Caragol 2016

La inauguració canvia de format amb una tronada i una rua pel recinte mentre que la cercavila de diumenge sortirà i arribarà als Camps Elisis

Redacció
13 de maig del 2016
Actualitzat a les 16:05h
Aquest divendres s'ha presentat l'Aplec
Aquest divendres s'ha presentat l'Aplec | ACN
El 37è Aplec del Caragol de Lleida ha pogut donar cabuda aquest any a totes les colles que hi havia des de feia anys en llista d'espera. En concret, la festa incorpora tres penyes noves i arriba a les 103, de manera que totes les parcel·les quedaran ocupades. Entre el 20 i el 22 de maig el recinte dels Camps Elisis acollirà uns 13.000 penyistes i s'espera la visita d'unes 200.000 persones.

Es calcula que coincidint amb l'Aplec es consumeixen unes 12 tones de caragols. Aquest any la inauguració canvia de format i divendres al vespre es farà el primer 'Caragolasso', que inclou una tronada i una rua pel recinte. Una altra novetat és la ruta de la cercavila de diumenge, que sortirà i arribarà als Camps Elisis.

Feia de més de vint anys que el punt de partida era el carrer Doctor Fleming, a l'altura del Camp d'Esports però l'organització ha decidit modificar-lo per motius de seguretat, ja que d'aquesta manera s'evitaran desplaçaments de matinada cap a la Zona Alta.

La incorporació de noves colles ha estat possible gràcies al trasllat de les firetes a un altre punt de la ciutat, fet que ha permès ampliar l'espai per a l'Aplec. L'any passat ja es va estrenar una penya nova, la que feia 101, i aquest any n'hi haurà tres més, Els Originals, Ullà i Moniatos. En total seran 103 perquè una de les que hi havia s'ha donat de baixa.

El vicepresident de la Federació de Colles de l'Aplec del Caragol (Fecoll), Ferran Perdrix, ha explicat que "el recinte estarà ple, amb totes les parcel·les ocupades, i fins i tot algunes de les colles que ha entrat ens ha demanat més espai perquè són molta gent".

Perdrix ha reconegut que el recinte firal té "les seves limitacions" pel que fa a espai però destaca que disposa de tota la infraestructura necessària perquè les colles "estiguin a gust" i, per tant, "estem a vessar però de moment no ens plantegem una altra ubicació ni molt menys". La Fecoll tornarà a obrir ara la llista d'espera i ja té una sol·licitud pendent d'entrar.

L'Aplec 2016 començarà oficialment divendres 20 de maig a dos quarts de nou del vespre amb Lo Caragolasso, un acte que s'estrena aquesta edició. Un parlament del Sr. Postu, collista, donarà pas a una tronada i una rua pel recinte amb la xaranga Mai Toquem Bé. Segons la Fecoll, les colles més joves són les que han demanat el canvi de format de l'acte inaugural, que fins ara oferia un espectacle teatral.

Una novetat destacada és el canvi de recorregut de la cercavila de colles del diumenge al matí que la Fecoll ha modificat en aquesta edició per motius de seguretat. El president de la Fecoll, Xavier Pérez, ha explicat que s'ha decidit d'acord amb la Guàrdia Urbana per evitar desplaçaments de vehicles cap a la zona de Fleming a la matinada i primera hora del matí, ja que la concentració de colles és a les 8.

"Esperem que aquest canvi sigui positiu perquè la majoria de colles hi està a favor", ha puntualitzat. Aquest any la concentració es farà a l'avinguda Josep Tarradellas, davant l'escultura de Manolo Calpe. Per oferir una alternativa als qui vulguin esperar-se al mateix recinte dels Camps Elisisi a partir de les sis hi haurà un DJ al pavelló de vidre, que punxarà fins a l'inici de la cercavila, prevista per les 9. El nou itinerari sortirà dels Camps Elisis on les colles desfilaran dividides en dues rues diferents.

Una travessarà el Pont de Príncep de Viana i l'altra el Pont de la Universitat i les dues es trobaran al Pont Vell, davant l'estàtua d'Indíbil i Mandoni, on es farà la tradicional imposició d'escarapel·les. Després es tornarà als Camps Elisis per seguir amb les activitats de la darrera jornada d'Aplec.

Pel que fa a la mobilitat, Pérez també ha comentat que enguany hi haurà una segona parada de taxis al camí de Grenyana amb avinguda Tarradellas, que se sumarà a la que ja hi va haver l'any passat a l'avinguda d'Aacant.

S'amplia l'oferta gastronòmica per als visitants amb el 'Pack de Nit'

Aquest any augmenten també les ofertes per viure la festa a través del pack del visitant que ofereix la Fecoll en conveni amb Viatges Iltrida. En total són dotze les possibilitats per integrar-se a la Colla Els Forasters distribuïdes en tres modalitats: Pack de Dia (Minipack bàsic 18 euros, Paquet bàsic 26 euros, Mini pack menú: Adults 30 euros, Infantil 22 euros, Pack intermedi: Adults 39 euros, Infantil 30 euros, Pack complet: Adults: 47 euros, Infantil 38 euros), Pack de Nit (Bàsic 17,50 euros, Estàndard 27,50 euros) que permet, per primer any, sopar la nit del dissabte en una colla i Pack de Cap de Setmana (Bàsic 60 euros, Complet 99,50 euros).

El pack del visitant inclou, a més de poder entrar en tres colles diferents amb degustacions i begudes, indumentària, tiquet del tren turístic i entrada a monuments de la ciutat, segons el pack escollit. Les reserves es poden fer a www.viajar.org/aplec2016 o reserves@iltrida.com.

Paral·lelament, el restaurant de l’Aplec oferirà tastets de caragols (8 euros) i menús (adult 21 euros i infantil 11 euros). L'any passat se'n van servir uns 5.000 i es van vendre uns 200 packs de visitant.

Millora de l'app de la festa

Visitants i collistes podran estar informats al minut de les novetats de la festa a través d'una nova aplicació millorada. L'app gratuïta requereix iOS 7.0 o posterior i és compatible amb iPhone, iPad, iPod touch, Android i Windows Phone. L'etiqueta per difondre la festa a les xarxes socials és #AplecLleida2016

D'altra banda, l'entitat convidada d'enguany que tindrà una carpa pròpia serà l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC). L'Aplec 2016 comptarà amb gran cobertura mediàtica amb mitjans locals i autonòmics com Cadena Ser (divendres), Rac 1 (dissabte), la Xarxa TV i TV3 que farà un monogràfic de l’Aplec dimarts 17.

Els germans Roca i Valentino Rossi, premis Bover i Llimac

Els actes de la 20a Setmana Cultural de l'Aplec del Caragol arrencaran dimarts que ve, 17 de maig, amb el pregó que pronunciarà el president dels Amics de la Seu Vella Joan Ramon Gonzàlez. A continuació es farà el lliurament dels premis Caragol Bover i Llimac 2016. Aquest any la Federació de Colles (Fecoll) ha concedit el Bover als germans Roca per la promoció dels productes de proximitat i més en concret dels caragols de Lleida.

El de connotació negativa, el Llimac, se l'endurà simbòlicament Valentino Rossi per l'enfrontament que manté amb el pilot cerverí Marc Márquez. La Fecoll ja ha enviat una carta al club de fans de l'italià per comunicar la concessió del guardó. Dimecres, 18 de maig, serà el torn del teatre i dijous les havaneres de l'Aplec que precediran la 'juerga' carrinclona amb els garrotins típics lleidatans.

Productes oficials

A més, aquest any s'ha creat el primer complement amb la marca pròpia de la festa: unes ulleres de sol plegables que es podran comprar per poc menys de 10 euros (9,95 euros). Estan disponibles en color blau, rosa, negre, blanc, vermell i groc i es poden comprar a la Fecoll, al bar La Capital i a les botigues Trendy (C/ Sant Antoni) i Surf Devils de la Zona Alta; i on-line, amb entrega a domicili, a www.lesulleresdelaplec.

D'altra banda, l’editorial Cossetània, en col·laboració amb la Fecoll, ha posat a la venda una edició limitada del conte de La Caragolada en què l’Hèlix –la mascota de l'Aplec del Caragol de Lleida– acompanya El Patufet en la seva visita a la popular festa lleidatana. El conte és a la venda –en exclusiva pel que fa a l'edició personalitzada de l'Aplec– a la Fecoll (C/Obradors 2. Lleida) al preu de 5,90 euros.