La Festa dels Moros i Cristians, a punt

Aquesta representació de cultura popular omplirà el cap de setmana els carrers de la ciutat amb la participació de més de 800 festers

Redacció
13 de maig del 2016
Actualitzat a les 12:50h
Imatge d'arxiu de la festa de Moros i Cristians
Imatge d'arxiu de la festa de Moros i Cristians | ACN
Lleida es prepara per celebrar la 21a edició de la Festa de Moros i Cristians, que se celebra durant tot aquest cap de setmana i en el qual està prevista la participació de més de 800 festers. Els dos bàndols participants, tant el moro com el cristià, han preparat per a la desfilada d'enguany diferents novetats.

En el cas cristià hi haurà una filada de protocol de Templers i participarà la figura del cavall batidor que dirigirà l'esquadra a cavall. En el bàndol moro es ressaltarà l'artesania pròpia recreant un assoc. El moment més destacat de la festa arribarà el diumenge a la tarda amb l'entrada i desfilada de lluïment pels carrers de la capital del Segrià i, posteriorment, la tradicional batalla de Moros i Cristians, en què el bàndol guanyador d'aquesta edició, el cristià, prendrà possessió de la ciutat.

L'Associació de Moros i Cristians de Lleida ha presentat aquest dijous la 21a edició de la festa, que tindrà lloc dissabte i diumenge i en la qual prendran part més de 800 festers. L'entitat organitzadora, que compta amb 300 socis, s'esforça cada any en oferir novetats en aquesta festa com, per exemple, no repetir el vestuari o afegir elements diferents a les capitanies que donin nous al·licients edició rere edició.

El president de l'associació, Josep Lluís Gàzquez, ha remarcat que els parlaments de les ambaixades i el text de la batalla són diferents cada any, així com l'alternança en les victòries, "un fet únic que només passa a Lleida". El periodista Ignasi Calvo ha estat l'encarregat d'elaborar el text de les ambaixades i Ferran Montardit i David Prenafeta, autors del llibre 'Lo lleidatà és fàcil' han escrit els textos de la batalla. Per tant, "l'accent lleidatà enguany està garantit", ha dit Gàzquez

La Festa de Moros i Cristians de Lleida s'inicia dissabte amb un vermut medieval a la plaça Sant Francesc. El mateix espai també serà l'escenari de l'assaig infantil i el berenar en companyia del caragol Banyetes, ja a la tarda. Tot seguit, tindran lloc les Ambaixades i els Parlaments a la plaça Paeria i el bàndol cristià farà el seu primer intent per tal de reconquerir la ciutat.

El dia gran de la festa serà diumenge amb l'entrada infantil i desfilada pels carrers de Lleida fins a arribar a la plaça Sant Joan on tindrà lloc la tradicional presentació de les bandes de música i el concurs. La festa continuarà amb una concentració de les comparses al darrera de la Porta del Lleó de la Seu Vella a les 18.30 h.

L'inici de l'entrada i la desfilada de lluïment es farà pel carrer Cavallers, avinguda Blondel i avinguda Madrid fins arribar a la Paeria. A les 21.30 h tindrà lloc la tradicional batalla de Moros i Cristians i els parlaments de les ambaixades al Pont Llevadís de la Seu Vella.