L'Espai Macià rep la cessió de 200 cartes dels germans de l'expresident

Els documents manuscrits, cedits indefinidament en dipòsit al centre de les Borges Blanques, daten d'entre els anys 1907 i 1932

ACN
11 de maig del 2016
Actualitzat a les 18:09h
Algunes de les cartes cedides a l'Espai Macià
Algunes de les cartes cedides a l'Espai Macià | Aj Borges Blanques
L'Espai Macià de les Borges Blanques ha rebut la cessió indefinida en dipòsit de més de 200 cartes manuscrites entre Maria i Josep Macià, germans de l'expresident de la Generalitat Francesc Macià, que daten d'entre els anys 1907 i 1932. La correspondència relata la vessant més íntima de la família Macià i s'hi pot constatar la preocupació dels familiars de l'expresident per la seva carrera política que, entre altres, titllen "d'aventura republicana i revolucionària".

La regidora d'Equipaments Culturals de l'Ajuntament de les Borges Blanques, Maria Fusté, ha explicat que ara s'està catalogant i inventariant aquest "important fons epistolar", a l'espera de ser digitalitzat i posat a disposició dels investigadors i visitants que desitgin consultar-lo.

Maria Macià, a més de ser una de les persones més pròximes i amb més relació amb l'expresident, era monja i va formar part de la congregació de les Filles de Maria Immaculada per al servei domèstic, en diferents punts de l’Estat espanyol i d'Amèrica del Sud. Per la seva part, Josep Macià era un reconegut comerciant i industrial resident a Vilanova i la Geltrú.

Altrament, Maria Fusté també ha volgut agrair la cessió feta per Bernat Padró i Rovira, fill de Montserrat Rovira i Macià, que era besnéta de Josep Macià i Llussà; i les gestions per materialitzar-la fetes per l'actual regidor borgenc Josep Farran, donada la seva amistat personal amb Padró.