Detingut un veí d'Artesa de Segre que distribuïa tabac andorrà de contraban

Els Mossos han desarticulat una banda que operava a tot l'Estat espanyol

ACN
10 de maig del 2016
Actualitzat a les 14:08h
Imatge del tabac de contraban
Imatge del tabac de contraban | Mossos d'Esquadra
Els Mossos d'Esquadra van detenir els dies 27 i 28 d'abril tres homes, de 44, 47 i 70 anys i veïns d'Andorra, el Masnou i Artesa de Segre, respectivament, com a presumptes autors dels delictes de contraban i de pertinença a grup criminal. La investigació policial va permetre determinar que l'organització feia uns tres viatges setmanals des d'Andorra i sempre transportava quantitats de tabac valorat en menys de 15.000 euros amb la finalitat de no incórrer en un delicte de contraban.

El grup transportava el tabac fins a un magatzem d'Artesa de Segre, propietat d'un dels detinguts que va quedar en llibertat amb càrrecs, per posteriorment distribuir-lo a diferents punts de l'estat espanyol. Els altres dos arrestats van passar a disposició judicial el 29 d'abril i el jutge va decretar la seva llibertat sota fiança de 6000 euros cadascun.

Les detencions són el resultat d'una investigació iniciada pels Mossos d'Esquadra el l'octubre passat, quan el cos va tenir coneixement que un grup de persones estava introduint de manera il·legal tabac provinent d'Andorra en diferents punts de l'estat espanyol.

Els investigadors van poder constatar l'existència d'aquest grup organitzat integrat per almenys tres persones, cadascuna de les quals tenia una funció perfectament definida. Així, un dels integrants s'encarregava de transportar el tabac des d'Andorra fins a un magatzem d'Artesa de Segre (Noguera). Per fer-ho utilitzava un vehicle de matricula andorrana, que disposava d'un doble fons a la part del seient posterior.

Amb aquest enginy es dificultava notablement la localització del tabac en cas que els aturessin en algun control policial. Una vegada el tabac es dipositava al magatzem, propietat d'un dels integrants del grup, altres membres es dedicaven a la distribució de la mercaderia. En aquesta fase per transportar el tabac a diferents punts de l'estat espanyol utilitzaven vehicles amb matrícula espanyola, segons han explicat els mossos.

De la investigació es va desprendre que el grup feia uns tres viatges setmanals i sempre transportava quantitats de tabac valorat en menys de 15.000 euros amb la finalitat de no incórrer en un delicte de contraban.

El 27 d'abril els mossos van detenir un dels membres del grup quan acabava de realitzar un transport de tabac fins al magatzem. A l'interior del vehicle van intervenir tabac valorat en 7.500 euros. A més, al magatzem s'hi van localitzar 9.545 euros en efectiu. L'endemà, els agents van detenir el propietari del magatzem, un home de 70 anys i un segon integrant de l'organització, de 47. Posteriorment els mossos van entrar al domicili del tercer detingut, situat al Masnou (Maresme) on van trobar documentació que acreditava l'activitat continuada de contraban per part de l'organització.

El detingut de 70 anys va quedar en llibertat amb càrrecs després de declarar davant dels Mossos d'Esquadra, amb l'obligatorietat de presentar-se davant del jutge quan sigui requerit. Els altres dos arrestats van passar a disposició judicial el 29 d'abril i el jutge va decretar la seva llibertat sota fiança de 6000 euros cadascun.