Entra en funcionament el dipòsit de patrimoni cultural de Cervera

L'espai esdevindrà l'àrea de reserva patrimonial més important de Catalunya, amb el fons més complet i singular de materials arqueològics trobats arreu del país

ACN
06 de maig del 2016
Actualitzat a les 20:00h
El conseller Santi Vila ha visitat el dipòsit
El conseller Santi Vila ha visitat el dipòsit | ACN
El Departament de Cultura, a través de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, ha habilitat un nou dipòsit de patrimoni cultural a Cervera amb l'objectiu de gestionar els recursos de manera eficient i sostenible i millorar la conservació i recerca del patrimoni cultural.

Aquest projecte estratègic ha de permetre més espai per a les col·leccions de les reserves dels museus, posant fi a l'estat de saturació d'alguns museus; ubicar els dipòsits arqueològics i de patrimoni industrial dispersos pel territori en un únic emplaçament, i millorar les condicions de conservació dels objectes patrimonials i del seu estudi per part dels investigadors. Serà l'àrea de reserva patrimonial més important de Catalunya, amb 10.000 metres quadrats d'emmagatzematge i 2.000 metres quadrat destinats a laboratoris, espais per investigadors i oficines.

Gràcies a aquesta actuació es podran documentar, conservar i restaurar en millors condicions els materials de reserva de patrimoni industrial i arqueològic, facilitar la recerca als investigadors en el propi espai i dinamitzar els discursos expositius dels museus a través d'una rotació àgil i fàcil de les peces i així garantir-ne el retorn al públic.

Les obres de condicionament de la nau industrial han durat més d'un any i s'han realitzat seguint criteris museològics de conservació d'objectes.

Les reserves del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya

El primer trasllat que s'ha dut a terme és el de les reserves del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNATEC). En total, s'ha traslladat un miler d'objectes, la majoria dels quals són peces de grans dimensions i tonatge, com ara màquines de vapor, maquinària tèxtil, d'arts gràfiques i de generació hidroelèctrica i diferents mitjans de transport, que no es trobaven en exposició.

L'operació de trasllat, d'una complexitat considerable, va començar a principis de desembre de 2015 i ha finalitzat al mes d'abril d'enguany. Fins ara les reserves externes del mNATEC es trobaven en dos magatzems diferents, situats a Sils i Gironella, en unes condicions que no eren òptimes per a la preservació dels objectes.