​Agricultura reconeix defectes en un aprofitament forestal del Pallars

El Departament assegura que aquestes errades ja s'han mirat d'evitar i es mostra disposat a millorar la informació als ajuntaments

Meritxell Serret, durant una entrevista
Meritxell Serret, durant una entrevista | Adrià Costa
ACN
06 de maig del 2016
Actualitzat a les 19:50h

Meritxell Serret, durant una entrevista. Foto: Adrià Costa


El Departament d'Agricultura reconeix que en un aprofitament, realitzat a Tolzó (Escós) es van produir defectes en l'execució, com va quedar recollit en acta signada el 8/7 de 2014 per una inspecció interna del Departament i s'ha reconegut recentment amb una delegació de l'Ajuntament de Soriguera. Aquestes primeres errades ja s'han mirat d'evitar amb diferents mesures per a què no es tornin a produir, s'argumenta des d'Agricultura, al mateix temps que es mostra disposada a donar totes les explicacions necessàries i millorar la informació als ajuntaments a on es realitzin treballs.

El Departament d'Agricultura respon d'aquesta manera als quatre ajuntaments del Pallars Sobirà (Sort, Rialp, Soriguera i Baix Pallars) que s'han mostrat amb desacord amb la gestió que es realitzava en boscos propietat de la Generalitat. Agricultura ha argumentat que els tractaments plantejats en aquests boscos no tenen una finalitat econòmica. Es tracta de treballs de millora pendents des de fa dècades que s'aconsegueixen fer a cost zero, sense càrrec als comptes públics, però si hi ha algun ingrés, es reinverteix en la millora dels boscos públics de la zona.

Els consistoris han sol·licitat a la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, participar en la gestió d'aquests espais i reclamen que les actuacions d'explotació compleixin tots els tràmits administratius i legals als quals estiguin obligats. Agricultura ha respost dient que els aprofitaments de forests públics s'han anunciat en el Diari Oficial de la Generalitat i informat abastament a les Comissions Mixtes de Seguiment del Conveni de Gestió Forestal de la Comarca del Pallars Sobirà realitzades el 29 de juny de 2015 i el 2 de febrer de 2016, a on hi havia una vintena de representants municipals de la comarca.

Els responsables del Departament afirmen que s'han realitzat un bon nombre de tractaments silvícoles a les forests públiques del Pirineu amb total correcció. Per aquest motiu en l'esmentada reunió del 2 de febrer els representants locals van aprovar un acord unànime de suport al Departament pels treballs de dinamització de la gestió forestal realitzada.
 

Zona del forest de Tolzó (Escós) després de realitzar-hi treballs forestals. Foto: ACN


En aquests mateixos moments, s'estan realitzant o s'han acabat treballs de millora forestal en boscos públics d'aquests termes o propers inqüestionables (Tornafort, Bagastell, Peramea, Comes de Rubió, Norís, etc.). I alguns d'ells, s'han realitzat després de fer reunions informatives obertes a tots els veïns (cas del bosc de Bagastell de Baix Pallars, també s'ha fet reunions a Soriguera).

Des del Departament s'explica que Catalunya presenta un grau d'abandonament dels seus boscos excessiu i difícil de trobar i justificar en qualsevol país del nostre entorn europeu. Per aquest motiu, des de fa dos anys treballa en un pla de mobilització de la gestió forestal que corregeixi aquest endarreriment, millori el seu medi natural i proporcioni recursos vitals pels habitants. La Generalitat compta amb els millors tècnics gestors forestals d'àmbit pirenaic; per aquest motiu, un centenar d'entitats locals propietàries han dipositat la seva confiança i signat un conveni de gestió conjunta de les seves forests.