Els sindicats alerten del perill de tancament de granges per la crisi de la llet

Unió de Pagesos denuncia la "indefensió" dels ramaders per la decisió d'algunes indústries de no comprar-los llet

ACN
06 de maig del 2016
Actualitzat a la 13:13h
Imatge d'una vaca en una explotació
Imatge d'una vaca en una explotació | Adrià Costa
Unió de Pagesos adverteix que ramaders catalans "es veuran obligats a tancar les seves explotacions" arran de la negativa de les indústries lleteres de seguir-los recollint la llet. El sindicat, però, celebra que el cas del jove ramader de Vilabertran (Alt Empordà), que es veia abocat a tancar la seva granja després que l'empresa Danone li comuniqués que només li recolliria una mínima part de la seva producció, s'hagi resolt de manera satisfactòria.

Des d'UP consideren que "la força de l'acció sindical i els valors del cooperativisme català" han propiciat el gest d'acollir aquest jove ramader en una de les cooperatives catalanes que integren Llet Nostra. Així mateix, el sindicat demana al Govern "que s'impliqui en la resolució d'aquestes situacions i que actuï en coherència amb el model de país que defensa".

Unió de Pagesos defensa que a Catalunya "hi ha un nombre important de professionals agraris compromesos amb la seva feina" i que "produeixen aliments de qualitat, que asseguren l'equilibri territorial, el respecte al medi ambient i l'economia rural".

Per contra, el sindicat remarca que hi ha un model creixent d'empreses de l'agroindústria, sovint multinacionals, "que cada cop més actuen segons uns objectius de benefici, i perdent de vista l'entorn social i econòmic en el qual operen". Aquestes indústries "permeten i, fins i tot, incentiven el creixement de macrogranges, algunes a Catalunya i altres a la resta de l'Estat, mentre n'obliguen a tancar d’altres que representen el model català", denuncien des d'Unió de Pagesos.