Ros vol que els bancs cedeixin pisos per a ús social mentre el Parlament fa una nova llei

L'alcalde de Lleida insisteix en reclamar al Govern un increment dels recursos als ajuntaments per atendre emergències socials | La Paeria garanteix els drets d'habitatge i de subministrament de serveis públics bàsics després d'una Junta de Portaveus extraordinària

ACN
05 de maig del 2016
Actualitzat a les 19:18h
La Junta de Portaveus s'ha reunit aquest dijous
La Junta de Portaveus s'ha reunit aquest dijous | ACN
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, aposta per la via de la negociació amb els propietaris d'habitatges buits, especialment entitats financeres, perquè els posin a disposició de les borses d'habitatge social municipals a l'espera que el Parlament aprovi la nova llei que substitueixi els articles de la Llei 24/2015 d'habitatge i pobresa energètica derogats pel Tribunal Constitucional.

La Paeria preveu arribar a gestionar enguany uns 700 habitatges socials, entre els de propietat i cedits per tercers. Així mateix, Ros ha demanat al Govern més eines i recursos per als consistoris per tal que aquests puguin atendre emergències socials, que ara s'estan pagant amb fons municipals. Durant el 2015, la Paeria va assumir 62.891 euros per ajudar més de 400 famílies a pagar la factura de llum, aigua i gas, i 159.000 euros per fer front al lloguer o quotes hipotecàries de més de 500 famílies.

L'Ajuntament de Lleida ha celebrat aquest dijous una Junta de Portaveus extraordinària sobre pobresa energètica i dret a l'habitatge després de la reunió celebrada dimarts a la Generalitat, amb la participació de l'alcalde Àngel Ros, arran de la derogació d'alguns dels articles de la Llei 24/2015 del Parlament per part del Tribunal Constitucional per la impugnació del govern de l'Estat.

En la reunió s'ha acordat el compromís de l'Ajuntament de Lleida de garantir els drets d'habitatge i de subministrament de serveis públics bàsics i, per això, el Ple de la Paeria del mes de maig aprovarà una resolució consensuada pels set grups municipals en què es recollirà que, ja sigui amb recursos propis de l'Ajuntament o altres que pugui obtenir, s'asseguraran aquests drets, segons ha informat la Paeria.

Des de la Crida-CUP han afirmat que donaran el suport a l'equip de govern en tot allò que sigui fer complir la llei aprovada pel Parlament tot i remarcar que "en algun moment caldrà desobeir", segons ah exposat Pau Juvillà.

El president del grup de CiU, Toni Postius, ha demanat a la Paeria que prioritzi la despesa per ajudar les famílies que ho passen malament, destinant-hi recursos del pressupost de partides no tant urgents. Per la seva banda, Carles Vega, d'ERC-Avancem, s'ha mostrat confiat que el Govern i el Parlament sabran trobar les fórmules per superar els articles retallats pel TC per atendre les emergències socials de serveis i habitatge.

El regidor del Comú de Lleida, Sergi Talamonte, ha dit que la Paeria podria fer més per atendre les dificultats que tenen aquelles famílies amb problemes econòmics per pagar els subministraments de serveis, mentre la portaveu de C's, Ángeles Ribes, ha remarcat que el Govern pot legislar d'una altra manera per evitar que el TC retalli lleis i ha defensat la necessitat de treballar conjuntament per atendre les necessitats bàsiques de les persones.

Finalment, la regidora del Partit Popular, Dolors López, s'ha mostrat convençuda que el recurs presentat pel govern de l'Estat –que va comportar la suspensió d'alguns articles de la llei aprovada pel Parlament- no retalla el suport de les administracions a les famílies que ho estan passant malament.