Els sindicats amenacen amb vagues durant la campanya de la fruita si no s'apugen salaris

Les organitzacions agràries aposten per no aplicar-hi enguany cap increment davant els preus que estan cobrant per la fruita

ACN
28 d'abril del 2016
Actualitzat a les 10:57h
La campanya de la fruita es preveu moguda
La campanya de la fruita es preveu moguda | ACN
La UGT i CCOO han amenaçat amb inspeccions a les explotacions agràries i fins i tot mobilitzacions o cridar a la vaga si la patronal i les organitzacions agràries no accedeixen abans de l'inici d'aquesta campanya de la fruita a incrementar els salaris previstos en el conveni del camp, que no van patir cap augment els anys 2013 i 2015 tot i un lleuger increment el 2014.

Segons el conveni, un peó agrari cobra 731,58 euros i un tractorista 805 euros mensuals, poc més del salari mínim interprofessional. Les organitzacions agràries aposten per no aplicar-hi enguany cap increment davant els preus que estan cobrant per la fruita. Altrament, en aquesta campanya s'ha assegurat un 95% de la producció de fruita a Lleida (al 2015 es va assolir el 75%), increment que la subdelegada del govern de l'Estat a Lleida, Inma Manso, ha atribuït sobretot a l'augment de la subvenció a les pòlisses per part d'Enesa.

En el marc de la Comissió per a la planificació i seguiment de la campanya de la fruita, celebrada aquest dimecres a Lleida, els sindicats CCOO i UGT han exigit a la patronal Afrucat i a les organitzacions agràries Unió de Pagesos, JARC i Asaja un increment dels salaris previstos en el conveni del camp de Catalunya, que al 2015 ja es van mantenir congelats, de la mateixa manera que al 2013, malgrat un lleuger increment aplicat l'any 2014.

Els responsables de CCOO i UGT, Valentín Antúnez i Antonio Rodríguez, han expressat el seu malestar davant la negativa de patronal i organitzacions agràries de no voler incorporar enguany cap increment de salaris –mentre els sindicats reclamen un 1,5%- i han amenaçat que si en la pròxima reunió que les parts mantindran el pròxim 9 de maig no s'arriba a cap acord en aquest sentit, des de la UGT i CCOO plantegen emprendre mesures de pressió "legals" com ara inspeccions a les finques per controlar si els empresaris agraris compleixen amb totes les normatives de contractació, i fins i tot no descarten de convocar alguna mobilització o cridar a la vaga al sector.

Antúnez i Rodríguez han remarcat que "com a mostra de bona voluntat" havien deixat aparcada la negocio del conveni del camp coincidint amb la celebració d'eleccions agràries però ara volen "desbloquejar" la negociació per tal d'actualitzar els salaris "a la realitat" i perquè no puguin arribar a situar-se per sota del salari mínim interprofessional.

Tot i no fer referència explícita a les reclamacions d'UGT i CCOO, el president d'AEALL-Asaja Lleida Pere Roqué, ha recordat que els productors estan percebent actualment uns preus "ruïnosos" per la fruita, sobretot per la fruita d'os, i ha exposat la necessitat de cobrar uns preus "raonables" per tal de poder mantenir els llocs de treball que genera la campanya de la fruita, entre 20.000 i 24.000 persones a Catalunya, unes 12.000 a les comarques de Lleida.

Amb vista a la campanya de la fruita, que arrencarà les pròximes setmanes amb l'inici de l'aclarida dels fruiters, les organitzacions agràries preveu uns volums de contractació similars a la campanya passada, tot i que cal recordar que els danys causats per les pedregades van obligar molts empresaris agraris a reduir a mitja campanya els treballadors contractats inicialment al 2015, segons Roqué.

Pel que fa a la campanya d'enguany, el nombre de contractacions en origen se situarà en les 252, majoritàriament de treballadors colombians que ja han participat en altres campanyes fructícoles, una xifra similar a l'any passat ja que se segueix apostant des de l'administració per la contractació de persones aturades.

Així mateix es preveu començar a contractar una mica més tard pel mal quallat que ha afectat molts fruiters i que farà que es comenci a aclarir uns dies o setmanes més tard que la darrera campanya, segons ha explicat el responsable de temporers d'Unió de Pagesos, Ramon Comes.

Creix la superfície i els quilos de fruita assegurats

Altrament, la subdelegada del govern de l'Estat a Lleida, Inma Manso, ha destacat l'augment de superfície i de volum de fruita assegurat en aquesta campanya, fet que ha atribuït sobretot a l'increment de les subvencions a les pòlisses d'assegurances agràries per part de la societat estatal Enesa que ha estat ben rebut per les organitzacions agràries.

Així, enguany s'ha assegurat un 95% de la producció assegurada a Lleida, la majoria en el mòdul 2 que inclou les diferents afectacions meteorològiques (pedra, vent i gelades), mentre al 2015 el total de quilos de fruita assegurats va ser del 75%. En volum econòmic, s'ha contractat enguany assegurances agràries per valor de 22 milions d'euros a Lleida, respecte als 12 milions del 2015. Manso també ha comentat que la Inspecció de Treball ha acceptat tramitar telemàticament els expedients de les inspeccions al camp tal com reclamaven les organitzacions agràries.

Duana d'Edullesa

Finalment, Manso ha explicat que les proves que s'han dut a terme per a l'ampliació de les instal·lacions de la duana d'Edullesa de Lleida –a través del lloguer d'una nau climatitzada d'una empresa propera- per tal de complir amb les exigències els països importadors de fruita "estan funcionant molt bé tècnicament". Tot i això, ha explicat que encara les noves instal·lacions de la duana hauran de ser sotmeses a inspeccions que determinin si la seva utilització per part d'Edullesa compleix tots els requisits legals.