Els acusats d'obstrucció a la justícia i amenaces a un funcionari de la presó neguen els fets

Denuncien que se senten "caps de turc" en un "judici polític" i els seus advocats consideren desproporcionada la petició d'entre 3,5 i 5,5 anys de presó

ACN
26 d'abril del 2016
Actualitzat a les 18:39h
Performance davant dels jutjats
Performance davant dels jutjats | ACN
El jutjat penal número 1 de Lleida ha acollit aquest dimarts el judici a tres joves acusats d'obstrucció a la justícia i amenaces a un funcionari de presons del Centre Penitenciari de Ponent. El 29 de maig de 2012, un pres que va denunciar tortures per part dels funcionaris de presons va ser jutjat per un delicte de faltes, al qual presumptament van assistir per donar-li suport els ara acusats, així com diversos funcionaris com a testimonis.

Segons el funcionari denunciant, dos dels acusats el van insultar i amenaçar abans i després del judici i, el 27 de setembre de 2012, quan passejava amb la seva dona per la plaça Sant Joan de Lleida, on diversos joves es manifestaven contra la tortura a les presons, els tres acusats el van tornar a amenaçar. Tots tres han negat els fets i denuncien que se senten "caps de turc" en un "judici polític". La fiscalia demana cinc anys i mig de presó per a dos d'ells i tres i mig per a l'altre. Els seus advocats consideren desproporcionada la petició de pena i demanen l'absolució.

Desenes de persones s'han concentrat aquest dimarts al matí, abans del judici, davant els jutjats de Lleida en suport als tres joves que havien de ser jutjats. Alguns d'ells, fins i tot, han dormit aquesta passada nit a la plaça Sant Joan. Diumenge també es van manifestar pels carrers del centre de Lleida i han dut a terme, des del 2013, diversos actes en suport dels encausats.

La cronologia dels fets es remunta al 12 de maig de 2012, quan el pres Juanka Santana Martin va denunciar tortures per part de diversos funcionaris de la presó lleidatana. El 29 de maig de 2012, Santana va ser jutjat per un delicte de faltes i els funcionaris als quals havia denunciat van declarar com a testimonis. Precisament en aquest judici és on, segons la fiscalia, hi havia diversos joves donant suport al pres i alguns van amenaçar alguns dels funcionaris.

El funcionari de presons denunciant, que ha declarat per videoconferència, ha explicat que dos dels acusats; Sergi O. T. i José Pablo F. F., li van proferir expressions com ara "torturadors" i "assassins", seguides de "sabem qui sou, Lleida és una ciutat petita i us caçarem". A més, ha afegit, José Pablo F. F. li va barrar el pas a l'ascensor quan volia marxar i durant el judici, tots dos es van asseure a la fila de darrer seu i colpejaven el seu seient de manera "intimidatòria".

El funcionari, a preguntes d'un dels advocats ha explicat que aquell dia no va interposar cap denúncia perquè creia que era un fet aïllat. Va ser el 27 de setembre d'aquell mateix any quan el denunciant passejava amb la seva dona per la plaça Sant Joan, on hi havia una manifestació una vintena de persones denunciant la tortura a les presons.

"Em van reconèixer", ha explicat. Segons ell, l'altre acusat, Oriol P. S., va anar cap a ell i li va dir "torturador", "assassí" i "et mereixes la mort". Ha afegit que mentre intentava marxar del lloc, el mateix acusat li va barrar el pas i llavors van aparèixer els altres dos acusats i entre els tres el van insultar i amenaçar dient-li "Veus com és fàcil trobar-te? Cremarem casa teva amb tu a dins" o "vigila la teva esquena que la mort t'arribarà quan menys t'ho esperis". Va ser llavors quan va decidir denunciar tant aquests fets com els presumptament ocorreguts el 29 de maig als jutjats i va interposar una denúncia als Mossos d'Esquadra una setmana després.

Els acusats, durant el judici d'aquest dimarts, només han volgut respondre les preguntes del seu advocat. Només un d'ells, José Pablo F. F., ha reconegut ser present dins la sala durant el judici de faltes al pres el 29 d maig de 2012 però ha negat haver amenaçat cap funcionari ni haver-li barrat el pas a l'ascensor. Ha negat, a més, ser present a la manifestació del 27 de setembre. Els altres dos acusats han negat haver estat presents ni al judici de faltes ni a la manifestació i per tant neguen els fets pels quals se'ls acusa.

La fiscalia demana cinc anys i mig de presó per José Pablo F. F. i per Sergi O. T. pels delictes d'amenaces i obstrucció a la justícia i demana tres anys i mig de presó per Oriol P. S. per un delicte d'amenaces. A més sol·licita una multa de més de 20.000 euros.

Considera que la versió del denunciant és creïble ja que no ha entrat en contradiccions en tot aquest temps i ha mantingut sempre la seva versió, tant en la denúncia interposada davant els Mossos d'Esquadra com en la seva declaració a jutjat en fase d'instrucció com aquest dimarts en el judici. L'acusació particular, per la seva banda, considera que els fets han quedat acreditats tant per la declaració dels funcionaris, com per les càmeres de la plaça Sant Joan com pel reconeixement fotogràfic dels acusats.

Les defenses dels acusats en canvi, demanen l'absolució ja que consideren que no hi ha proves que demostrin els fets. Sostenen la invalidesa de les proves documentals presentades, com ara una gravació de càmeres de seguretat de la plaça Sant Joan. Diuen que no hi ha cap informe científic que asseguri que tant el vídeo com altres documents no hagin estat manipulats.

A més, destaquen que els únics testimonis que han declarat són altres funcionaris de presons, companys del denunciant i que no hi ha hagut cap testimoni més, "que pogués ser objectiu". A més, destaquen que els testimonis han entrat en contradiccions perquè uns deien que els tres acusats estaven al judici de faltes mentre que el denunciant ha dit que només dos i asseguren que les fotografies per fer el reconeixement dels acusats que es van mostrar als testimonis, estaven marcades pel denunciant prèviament.

Afegeixen també que el funcionari, quan va denunciar els fets, ho va fer tard, que no va donar detalls dels presumptes responsables i que la denúncia per tant és "vaga i ambigua". Per tot això demanen l'absolució dels seus clients.