Un jove de Lleida inventa una pròtesi de mà biònica que es pot implantar a una persona

Arnau Capell ha guanyat el premi Enginy 2016 del Col·legi d'Enginyers gràcies a aquest invent, imprès en 3D

ACN
26 d'abril del 2016
Actualitzat a les 16:41h
El jove, amb el seu invent
El jove, amb el seu invent | ACN
Arnau Capell és un jove de 24 anys de Lleida que ha creat una pròtesi de mà biònica impresa en 3D. Es tracta d'una novetat que a la qual hi ha dedicat pràcticament tot el darrer any de la carrera d'Enginyeria que ha cursat a la Universitat de Lleida (UdL) i per la qual ara ha estat guardonat amb el premi Enginy 2016 que atorga el Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Lleida.

El prototip de Capell, està pràcticament tot fet amb material casolà i funciona amb una petita càrrega de bateria i uns sensors que situats damunt dels músculs activen la mà. Abans de Nadal una start up lleidatana es va posar en contacte amb el jove i actualment estan treballant amb un model més ben dissenyat per tal d'implantar-li a una persona que li falta un braç.

Capell ha explicat que la idea de fer la mà biònica li va sorgir degut al boom de la tecnologia 3D i a l'interès de combinar-la amb l'electrònica. En aquest sentit, va veure que una idea innovadora era la de les pròtesis que s'estan fent per a gent que ha patit amputacions. D'aquesta manera, va pensar que podria aplicar l'electrònica a aquestes pròtesis per tal d'activar-la a partir ''d'impulsors musculars''.

En concret, Capell explica que per tal de fer moure la mà biònica fa servir una ''electrònica d'amplificació de senyal'', ja que els músculs tenen una petita ''diferència de senyal de microvolts molt ínfima''. Aprofitant-la i amplificant-la fins a 15.000 vegades, Capell ha aconseguit fer moure els dits de la pròtesi gràcies als sensors col·locats damunt dels seus músculs. Així mateix, Capell ha fet servir un microcontrolador de caràcter lliure per programar els senyals que rep la mà fins que aconsegueix que aquesta s'obri i es tanqui.

Arnau Capell explica que es va voler deixar el darrer any de carrera pràcticament sense cap assignatura per poder-se dedicar a aquest projecte que ha aconseguit materialitzar gràcies al material que li han deixat a la UdL i també a la col·laboració de l'institut on ha cursat un cicle de mecànica. Una empresa start up de Lleida ja es va posar en contacte amb ell abans de Nadal i ara treballen plegats per fer una pròtesi més ben dissenyada per implantar-la a una persona que li falta un braç.

Capell ha guanyat el Premi Enginy 2016 d'Enginyers de Lleida, al millor Projecte o Treball de Grau d'Enginyeria Industrial de la UdL. La distinció, atorgada pel Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Lleida, està recompensada amb 2.000 euros i un any de col·legiació gratuïta.

El degà del Col·legi, Ramon Grau, ha dit que la de Capell ha estat la proposta escollida entre 11 que s'hi van presentar i 4 que van arribar a la fase final amb una ''qualitat altíssima''. Segons Grau, el tribunal es va decantar per la mà biònica per la combinació de ''mecànica, electrònica i informàtica'' fet que representa de forma transversal el concepte d'enginyeria.