El Tribunal Constitucional també tomba la llei catalana contra el «fracking»

L'alt tribunal espanyol dóna la raó a l'executiu en funcions de Mariano Rajoy que havia recorregut el text aprovat pel Parlament

Redacció
25 d'abril del 2016
Actualitzat a les 15:34h
Pintada contra el «fracking» al Ripollès
Pintada contra el «fracking» al Ripollès | Arnau Urgell
El Tribunal Constitucional també ha tombat la llei catalana que prohibia el fracking. El ple de l'alt tribunal espanyol ha estimat parcialment el recurs presentat per l'executiu de Mariano Rajoy contra la Llei 2/2014 de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic. La sentència anul·lar l'article 167.1 que prohibia la fracturació hidràulica com a tècnica per a l'exploració, investigació i explotació de jaciments hidrocarburs. Ho feia a partir d'una modificació de la Llei d'urbanisme.

El TC va aixecar el març de 2015 la suspensió provisional de la llei catalana contra el fracking després que la suspengués el novembre del 2014. La legislació, que ha estat vigent des de l'aleshores, prohibeix l'ús d'aquesta tècnica d'extracció de gas i petroli del subsòl si afecta el medi ambient, el paisatge o les condicions socioeconòmiques d'una zona, entre altres possibilitats.

La prohibició del fracking va ser la culminació de la lluita d'entitats ambientalistes i dels ajuntaments afectats per diversos projectes per investigar la presència d'hidrocarburs en comarques com la Garrotxa, el Ripollès, Osona, el Bages i el Pallars, entre altres. Precisament, fa pocs dies el Congrés espanyol també va instar l'executiu de Mariano Rajoy a prohibir la fracturació hidràulica a tot l'Estat.