Cervera recupera el «Pa de tempesta»

Antigament aquest tipus de pa es posava al darrera de les portes de les cases de pagès perquè es creia que ajudava a evitar els inclemències del temps | Es repartirà en el marc de la fira del Pa i del Cereal

ACN
25 d'abril del 2016
Actualitzat a la 13:35h
El Pa de tempesta és una varietat que no es menja
El Pa de tempesta és una varietat que no es menja | ACN
La Fira del Pa i del Cereal de Cervera repartirà enguany gratuïtament entre els seus visitants un 'Pa de tempesta'. Es tracta d'un tipus de pa recuperat que antigament era usat, principalment a les cases de pagès, per evitar les inclemències del temps. Per aconseguir-ho s'havia de col·locar aquest pa, que té un forat al mig i forma semblant a un hexàgon, al darrera de la porta d'entrada de la casa i deixar-lo allí una bona temporada.

Es tracta doncs, d'un tipus de pa que no es menja. Fa 4 anys que la capital de la Segarra va reconvertir la Fira de Sant Isidre en aquest esdeveniment que gira al voltant del món del pa. Enguany hi haurà una seixantena d'expositors en un recinte firal d'uns 2.000 metres quadrats. Tindrà lloc els dies 7, 8 i 15 de maig.

Està previst que es facin entre 400 i 500 unitats d'aquest 'Pa de tempesta' que es repartirà gratuïtament entre els visitants fins a exhaurir-los tots. L'historiador Armand Forcat explica que antigament la gent es feia ella mateixa aquest pa o el comprava. El pa era molt ''representatiu'' i el simbolisme que se li donava era que servís per cuidar d'aspectes com les inclemències del temps o altres mals tant la casa com la família que hi vivia a l'interior.

De la seixantena d'expositors que hi haurà a la fira, 13 es dediquen exclusivament a la producció de pa (més del doble que l'any passat) i la resta estan vinculats majoritàriament a la producció agroalimentària de productes locals.

La regidora de Promoció Econòmica de la Paeria de Cervera, Ainhoa Barrionuevo, ha explicat que una altra manera d'implicar els visitants a la fira serà un concurs popular on podran degustar els diferents tipus de pa que hi haurà i on podran escollir els tres que els agradin més dividits per les categories del més creatiu, el més artesà i el més innovador.

Barrionuevo també ha comentat que la fira estrenarà un espai per a nens 'El petit forner' on podran ''experimentar'' amb la farina i fer pa ells mateixos. Així mateix, també s'estrenarà un 'chill out' on es podran degustar cinc varietats de cervesa artesana i un espai per a fer maridatge de pa amb productes artesans com la melmelada o la xocolata.

Un dels objectius de la fira és promocionar el producte 'Km 0' i per això s'ha demanat la participació del col·lectiu La Garbiana, de la comarca de la Segarra, que es dedica a la producció de farines ecològiques amb cereals recuperats. Així mateix, també s'ha convidat a tres ajuntaments per poder fer promoció del municipi a la fira. Enguany seran els de Sant Guim de Freixenet, Guissona, i Calaf, que si ve es de l'Anoia, es tracta d'una vila que es considera de la Segarra històrica.

La fira compta amb un pressupost de 35.000 euros, 5.000 menys que l'any passat. Els dies 7 i 8 es dedica exclusivament al món del pa i el cereal amb les mostres, expositors i també jornades tècniques. El dia 15 se celebra la 72a Fira de Sant Isidre, que compta amb un mercat de pagès i la tradicional diada del món agrari.