El Gremi de Llibreters vol consolidar la tendència a l'alça en la venda de llibres

El ritme de vendes ha arrencat menys intens que una diada que caigui en dia feiner i s'espera que els punts àlgids se situïn al migdia i a la tarda

Una dona consulta un llibre aquest dissabte, dia de Sant Jordi, a Vic
Una dona consulta un llibre aquest dissabte, dia de Sant Jordi, a Vic | Jose M. Gutiérrez
ACN
23 d'abril del 2016
Actualitzat a les 15:36h
Els llibreters han hagut d'esperar una mica per notar el volum de ciutadans que aquest dissabte de Sant Jordi han començat a treure el nas per tafanejar entre les seves parades a la recerca d'un llibre. En un dia feiner, a les 9 del matí ja notaven moviment i enguany preveuen que els punt àlgid se situï al migdia i a la tarda.

El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, confia que la tendència positiva en la venda de llibres durant aquest Sant Jordi, "sense ser molt espectacular", es pugui mantenir. La crisi dels últims anys havia provocat que les xifres que obtenia el sector durant el millor dia de l'any no fossin les esperades, però l'any passat es va poder confirmar com aquesta tendència es va aturar arribant a la xifra d'1,53 milions de llibres venuts. Daura ha explicat que les expectatives del sector per enguany són optimistes i la previsió és que aquesta tendència a l'alça es pugui consolidar, fins als 1,6 milions.

Les previsions dels dies previs a Sant Jordi apunten que alguns dels llibres més venuts podrien ser La filla del capità groc, de Víctor Amela; Tot això ho faig perquè tinc molta por, d'Empar Moliner; Res no és perfecte a Hawaii, de Màrius Serra o l'última novel·la de Jonas Jonasson, L'assassí que va somiar amb un lloc al cel. Daura ha explicat que molta gent té ben clar quin llibre vol perquè l'ha escoltat als mitjans de comunicació o ha vist entrevistes per la televisió amb els seus autors.

Amb tot, també existeix un altre gran gruix de persones que acudeixen a les prop de 700 parades repartides pel país i "es deixen sorprendre per allò que els llibreters han escollit mostrar a la parada". "Molts també ens demanen assessorament, tot i que a vegades en hores punta no els podem atendre com ens agradaria", ha admès Daura.

La meteorologia

Pel que fa a la presagiada pluja que afectarà algunes zones del país durant aquest dissabte, Antoni Daura ha assenyalat que els xàfecs que puguin caure probablement no ajudin a les vendes, "però per sort no serà generalitzat", ha apuntat. De fet, segons Daura, pel temps o perquè hi hagi desplaçaments de turisme interior, en algunes zones del país als llibreters els anirà més bé, i potser en zones més metropolitanes, on els caps de setmana els ciutadans acostumen a marxar, "potser no els anirà tant bé". Tanmateix, el president del Gremi de Llibreters ha destacat que confia que les xifres quedin "força equilibrades".

Hi ha una qüestió que preocupava força als llibreters, i tot i que ha disminuït en els darrers anys no s'ha pogut acabar d'eradicar. Es tracta de l'intrusisme durant el dia de Sant Jordi de persones que no tenen res a veure amb el sector i que decideixen instal·lar una parada per vendre els seus llibres.

"Estem molt lluny de la situació que viuen els floristes per Sant Jordi, ells sí que pateixen", però igualment els llibreters reclamen més cura per part de l'administració per controlar aquest tipus de pràctiques. "No tant perquè hi hagi petits establiments que durant l'any no són pròpiament llibreries però que estan relacionades d'alguna manera amb el món dels llibre, sinó que ens preocupa la gent que no hi té res a veure, ni tan sols disposa d'un establiment obert al públic, i t'apareix allà amb una paradeta de llibres el dia de Sant Jordi", ha raonat.