Ensenyament treballa en un protocol per protegir la seguretat dels docents

Desenes de persones es concentren a Barcelona per recordar, Abel Martínez, el professor assassinat per un alumne ara fa un any a l'Institut Joan Fuster

ACN
20 d'abril del 2016
Actualitzat a les 20:22h
Desenes de persones han recordat Abel Martínez a Barcelona
Desenes de persones han recordat Abel Martínez a Barcelona | CatiSocietat
La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha explicat aquest dimecres que des del departament s'està treballant en un protocol "per protegir la seguretat de tots els docents", tot i que no n'ha volgut avançar més detalls. Així ho ha dit abans de participar en l'acte que ha acollit aquesta tarda la Universitat de Lleida (UdL) en memòria del professor Abel Martínez, assassinat per un alumne a l'Institut Joan Fuster de Barcelona.

Ruiz ha manifestat que aquest acte "era necessari" perquè "segueix en la ment de tot el món docent el lamentable episodi que va passar ara fa un any". Pel que fa a la indemnització econòmica que demana la família d'Abel Martínez, la consellera ha dit "està en el seu dret de fer una reclamació patrimonial" i ha assegurat que s'estudiarà la petició.

La Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida –on havia estudiat Abel Martínez- ha acollit aquest dimecres un acte en record del professor lleidatà assassinat a l'Institut Joan Fuster de Barcelona, en el dia en què es compleix un any d'aquell tràgic succés.

L'acte ha comptat amb la presència dels pares d'Abel Martínez, de la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz; del rector de la UdL, Roberto Fernández; de la directora de la Càtedra Abel Martínez de la UdL, Àngels Balcells, i del president del Consell Escolar de Catalunya, Lluís Font, que ha estat l'encarregat de pronunciar la conferència 'Elogi de l'educació. Memorial d'Abel Martínez Oliva', a més d'amics i familiars i amics del professor mort.

La consellera Meritxell Ruiz ha defensat que "era necessari" un acte de record a Abel Martínez com el que ha acollit la UdL "perquè segueix en la ment de tot el món docent el lamentable episodi que va passar ara fa un any". Així, ha afirmat que aquest no només és homenatge a Abel Martínez sinó també al conjunt de docents "perquè és trist que algú amb tanta vocació hagi de perdre la vida per ensenyar i educar els altres".

Protocol per protegir la seguretat dels docents

Abans de començar l'homenatge, Ruiz ha explicat que el Departament d'Ensenyament està treballant en un protocol que permeti protegir la seguretat dels docents, per tal no es puguin repetir uns fets com els que van tenir lloc a l'Institut Joan Fuster de Barcelona.

Tot i no voler donar-ne més detalls, la consellera ha dit que "és responsabilitat de l'administració trobar totes les vies necessàries per garantir la seguretat de tots els docents" i ha assegurat que els sindicats han estat informats de l'elaboració d'aquest protocol.

Meritxell Ruiz també s'ha referit a la indemnització d'1 milió d'euros que ha presentat la família d'Abel Martínez al Consorci d'Educació de Barcelona –integrat per Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona- per l'assassinat del professor i que ja ha estat admesa a tràmit per aquest organisme.

La consellera d'Ensenyament ha defensat que la família "està en el seu dret" de fer una reclamació patrimonial i ha assegurat que serà atesa amb l'obertura d'un procés administratiu que haurà de determinar si la família té dret a una indemnització i, en cas afirmatiu, quina quantitat ha de percebre.

Càtedra Abel Martínez Oliva de la UdL

El novembre passat la Universitat de Lleida i el Departament d'Ensenyament van signar un conveni per a la creació de la Càtedra Educació i Adolescència Abel Martínez Oliva, amb l'objectiu de potenciar la recerca i la formació en l'àmbit de l'educació i l'adolescència, i reflexionar sobre aquells temes que tenen incidència en els adolescents i de forma interdisciplinària en els centres educatius.

La càtedra ha constituït un consell assessor –format per membres dels departaments d'Ensenyament i Salut, de la UdL i de l'Ajuntament de Lleida- que ha establert les principals línies d'actuació.

Així, es promourà la recerca i la formació i es fomentarà la recerca a través d'una convocatòria per tal que la puguin dur a terme ja sigui des de l'àmbit universitari, des de l'àmbit de l'educació secundària o de forma conjunta.

Els temes a tractar en aquest àmbit són, per exemple, la convivència en els centres educatius, la salut mental, l'impacte de les xarxes socials o les noves tecnologies en l'adolescència.

A partir d'aquí, la recerca i formació duta a terme es transferirà a la comunitat educativa –centres educatius, professorat, famílies i societat en general- a través de diverses vies, i se'n farà divulgació a través d'una jornada.

Abel Martínez va néixer a Lleida l'any 1979 i des de l'any 2008 va exercir com a docent en diferents centres educatius d'arreu de Catalunya. El 20 d'abril del 2015 va ser assassinat per un alumne que li va clavar un ganivet al pit a l'Institut Joan Fuster de Barcelona, on estava fent una substitució.