Agricultura pressuposta per aquest 2016 el darrer tram del canal Algerri-Balaguer

La consellera presenta un pla d'eficiència energètica que permetrà estalviar uns 100.000 euros anuals als regants

ACN
15 d'abril del 2016
Actualitzat a les 18:56h
Serret s'ha reunit amb els regants
Serret s'ha reunit amb els regants | ACN
La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, ha anunciat que el Departament ha inclòs en la proposta de pressupostos les obres del darrer tram d'aquest canal, que si finalment s'aproven es podrien començar aquest 2016. En una trobada amb els regants, Serret ha volgut ser prudent i els ha traslladat que aquesta possibilitat només serà una realitat si finalment s'acaben aprovant al Parlament els comptes del Govern.

D'altra banda, la consellera ha presentat a la Comunitat de Regants del Canal Algerri-Balaguer (Noguera) un projecte de millora de l'eficiència i l'estalvi energètic per a l'optimització de la factura elèctrica de les instal·lacions de regadiu que permetria estalviar uns 100.000 euros anuals.

Serret ha explicat que es tracta de veure de quina manera es poden ''fer estalvis de potencia contractada'' com també en les ''automatitzacions perquè les connexions es facin en els moments més òptims''.

La proposa és fruit de la petició que la comunitat de regants va fer a l'Oficina del Regant de Tàrrega per valorar l'optimització de la contractació elèctrica. Arran d'aquesta sol·licitud, Infraestrucutres.cat, empresa pública del Govern, va realitzar un estudi detallat analitzant les potències màximes registrades, els consums d'energia reactiva i les penalitzacions per excessos de potència, elements imprescindibles per poder realitzar una optimització de la contractació elèctrica.

Amb totes aquestes dades, s'han simulat les facturacions anuals per cada punt de bombament d'aquesta instal·lació i s'ha obtingut una informació inicial a partir de la qual s'han proposat millores en cadascuna de les estacions d'impulsió del canal, que un cop aplicades podrien suposar un gran estalvi en el resultat final de la factura elèctrica d'aquesta comunitat de regants.

La mesura respon al pla d'actuació previst pel Departament per garantir el futur dels regadius: prioritzar la modernització dels regadius existents i consolidar, amb criteris ''d'eficiència i sostenibilitat'', els ja programats.