S'obre el mercat xinès per a préssecs i prunes

El Ministeri d'Agricultura signa amb l'administració xinesa el protocol d'exportació d'aquestes fruites

Préssecs plans
Préssecs plans | ACN
ACN
14 d'abril del 2016
Actualitzat a les 15:11h
El Ministeri d'Agricultura i l'administració xinesa han signat aquest dimecres de manera oficial el protocol d'exportació de préssecs i prunes a la Xina. Gràcies a aquesta signatura l'estat espanyol esdevé el primer de la UE en poder exportar fruita d'os al mercat xinès.

En total són dinou les empreses catalanes que s'han inscrit al registre per poder exportar al país asiàtic i que ja ho podran fer aquesta campanya d'estiu. Afrucat considera "estratègica" l'obertura de mercat xinès, de la qual l'entitat "fa més de 9 anys que va al darrera", perquè el protocol arriba en un moment "crucial" en què les empreses fructícoles "tenen un gran mercat, com és el rus, que romandrà tancat per tercer estiu consecutiu i deixarà de consumir els més de 50 milions de quilos de fruita d'os" que se li enviaven des de l'Estat, segons ha dit Manel Simon, director d'Afrucat.

Després de la signatura del protocol, l'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat) recomana a les empreses una "molt bona selecció varietal" donat que es tracta "d'un mercat molt llunyà, amb 28 dies de trànsit, en els casos més favorables, als quals s'ha d'afegir la desaduanització". També cal tenir en compte que els préssecs i prunes són un producte "molt perible" i que "no es comporten de la mateixa manera les varietats més primerenques i les més tardanes", segons Simon.

Tot i això, aquests enviaments es poden dur a terme "amb total garantia" ja que, de fet, ja s'està enviant fruita d'os al mercat sud-americà, on el viatge fins a Brasil, per exemple, és de 30 dies en aquests moments, ha remarcat el director d'Afrucat.

Manel Simon ha remarcat que la Xina és un mercat amb un gran potencial demogràfic "que valora especialment tots els productes d'importació i en el qual la classe benestant té més confiança en la seguretat alimentària de la producció forana".

Dinou empreses inscrites al registre de plantacions i de centrals per poder exportar a la Xina

Des d'Afrucat han destacat la tasca del Ministeri d'Agricultura per afavorir els tràmits necessaris amb l'objectiu que el mercat xinès pogués estar obert aquesta mateixa campanya fructícola.

En aquest sentit, ja fa uns mesos que, de manera excepcional, el Ministeri va obrir una aplicació web per facilitar a les empreses interessades en el mercat xinès la seva inscripció en el registre de plantacions i centrals. En total són dinou les empreses catalanes que s'han inscrit en aquest registre que, hores d'ara, ja està tancat. Són aquestes empreses les que podran exportar a la Xina aquesta campanya d'estiu.

Les autoritats xineses havien comunicat al Ministeri d'Agricultura la seva voluntat de realitzar una visita a l'Estat per comprovar la implementació del protocol, i la inscripció de les parcel·les i les centrals era un requisit previ imprescindible.

Segons han explicat des d'Afrucat, la intenció dels inspectors xinesos era la realització de pre-inspeccions de parcel·les, magatzems i instal·lacions de fred registrades; la comprovació que els lots estaven complint amb els requisits establerts, així com la supervisió del tractament de fred en l'opció de pre-exportació.