Víctor Torres

Advocat i polític, va ser una de les figures cabdals de la història d'ERC | Ànima de la Generalitat a l'exili, va ser diputat durant vuit anys al Parlament de Catalunya i es va convertir en un referent polític

Víctor Torres
Víctor Torres | ERC
Redacció
14 d'abril del 2016
Actualitzat a les 11:53h


- Nascut a Lleida el 19 de gener del 1915, Víctor Torres va créixer en una família de personalitats il·lustres lleidatanes. El seu pare era el metge i polític Humbert Torres, el seu germà, el poeta Màrius Torres, i el seu tiet, l'advocat Alfred Perenya.

- La seva trajectòria política va començar quan era ben jove. Va ser membre de la Joventut Republicana de Lleida, fundada pel seu pare, i va ser un dels primers lleidatans en militar a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), fundada el 1931.

- Víctor Torres va marxar de Lleida per anar a estudiar a Barcelona. A la capital va cursar Dret, i va eixamplar el seu activisme polític afiliant-se a la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya (FNEC).

- L'esclat de la Guerra Civil l'any 1936 el va portar a lluita amb la Columna Macià-Companys i va ser comissari polític d'ERC abans d'exiliar-se a França el 1939. Amb la seva família va viure a Oceja, Lió i finalment a Montpeller, on es va diplomar en civilització francesa a la seva universitat.

- Exiliat a França, va ser Secretari General de la Presidència de la Generalitat de Catalunya a durant el mandat de Josep Irla i Bosch (1948-1954) i, més tard, va col·laborar extraoficialment amb el president Josep Tarradellas i Joan. Va ser una de les ànimes de la Generalitat que, malgrat els escassos recursos econòmics, organitzar una sèrie de serveis -informació, ajut, cultura, social...- per tal d'ajudar materialment els catalans exiliats.

- Després d'un parell d'anys treballant al nord de França, el 1956 va tornar a Montpeller amb la família, per incorporar-se a una agència d'assegurances en la qual va estar-hi fins el 1978.

- El 1976 va tornar a Catalunya i es va reincorporar a la direcció d'ERC. Torres va ser un dels puntals del procés de reorganització d'Esquerra, i durant dos anys compatibilitzar el treball entre setmana a Montpeller amb la política els caps de setmana a Barcelona o a Lleida.

- A les eleccions al Parlament de Catalunya de 1980 va ser escollit diputat i va recollir, d'aquesta manera, el testimoni que va deixar la generació de republicans lleidatans encapçalada pel seu pare Humbert Torres. Va ser escollit després de formar part de la llista encapçalada per l'uròleg Antoni Puigvert. El 1984 va ser reelegit diputat, aquest cop essent cap de cartell de la llista d'Esquerra a Lleida.

- Després d'aquesta etapa, es va retirar de la primera línia de la política, tot desenvolupant des d'aquest moment i en diversos períodes alguns càrrecs de caire honorífic. Durant els darrers anys va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, el Premi al compromís Rafael Campalans i la Medalla d'Or de la ciutat de Lleida entre altres.

- Víctor Torres va morir a la seva Lleida natal el 19 de juny del 2011.