El jutjat admet el recurs contra els estudis comercials, que avalen la construcció de grans centres

Els informes diuen que Lleida perd cada any 496 milions degut als pocs equipaments que hi ha | L'admissió a tràmit de la denúncia podria provocar una suspensió cautelar d'aquest estudis, que ja han estat presentats

Redacció
13 d'abril del 2016
Actualitzat a les 23:30h
Els estudis comercials s'han presentat als grups municipals
Els estudis comercials s'han presentat als grups municipals | Paeria
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presentat aquest dimecres els resultats dels estudis comercials encarregats per l’Ajuntament de Lleida, que confirmen la necessitat de desenvolupament comercial de Lleida en nous formats. Així ho reflecteixen les conclusions dels treballs desenvolupats pels equips de Carme Bellet, professora titular de Geografia Humana de la UdL, i del consultor Xavier Roca, presentats avui a la Paeria als diferents grups polítics i a les entitats de comerciants i associacions veïnals.

Ros ha remarcat el rigor i la professionalitat amb què s’han dut a terme els estudis comercials, que s’han desenvolupat durant tres mesos i mig per un equip de 16 persones, i que mostren el potencial de la ciutat per desenvolupar-se en aquest camp: "Tenim una gran capacitat de desenvolupament comercial que no podem perdre", ha remarcat.

Lleida perd 496,5 milions cada any degut al poc comerç que té

El estudi de la demanda comercial reflecteix que anualment es produeix una fuita de 496,5 milions amb compres que realitzen els residents de Lleida i els de la seva àrea d’influència en altres ciutats, preferentment, Barcelona, Saragossa i Andorra.

Segons ha explicat el consultor Xavi Roca, els residents a Lleida i a la zona d’influència reclamen nous equipaments comercials, especialment un gran centre comercial i aposten per un major lligam entre el comerç, l’oci i la restauració.

L’estudi sobre l’oferta comercial posa de manifest que la dotació comercial, 2,6 m2 per habitant és inferior a la d’altres ciutats mitjanes, i té un menor pes del comerç no alimentari i el comerç mixt. Hi ha un pes molt important del comerç tradicional en l’estructura comercial i una distribució espacial de l’oferta canviant amb aparició de noves concentracions comercials a la ciutat, on l’ Eix comercial continua essent la principal centralitat.

El jutjat admet a tràmit el recurs contra l'adjudicació dels informes

La presentació dels resultats ha coincidit amb l'admissió a tràmit del recurs presentat per CiU ERC i la Crida per Lleida sobre el procés d'adjudicació d'aquests informes, que van ser trossejats en quatre parts.

El jutjat ha obert un període d’al·legacions de deu dies abans de decidir si pren mesures cautelars. Cal recordar que, juntament amb el recurs, els tres grups van demanar la paralització dels estudis i de tot allò que se’n derivi. El president d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha subratllat que l’admissió a tràmit "demostra que hi ha indicis de que l’equip de Govern no ha fet les coses bé".

El recurs es va interposar perquè el procediment d’adjudicació vulnera, a parer dels demandants, la Llei de Contractes del Sector Públic i el cartipàs municipal. En concret, es denuncia que l’estudi es va desglossar en quatre parts de menys de 18.000 euros per evitar la publicitat i lliure concurrència a què obliga la llei quan el pressupost de licitació supera els 60.000 euros. A més, dos dels tres concursants són la mateixa persona jurídica –la UdL-.