Guerra oberta a Cervera pel Festival de Pasqua

L'alcalde, Ramon Royes, assegura que s'ha anat incrementant el pressupost en cada edició des del 2011 | Carrega contra l'exdirector del certamen per les seves crítiques

ACN
12 d'abril del 2016
Actualitzat a la 13:46h
Royes, a la dreta, amb Borrell
Royes, a la dreta, amb Borrell | ACN
L'alcalde de Cervera, Ramon Royes, ha recriminat durament a l'exdirector del Festival de Pasqua de la ciutat, Xavier Puig, les crítiques públiques que va fer tant en la roda de premsa de presentació de l'edició d'enguany com en el dia de la primera actuació, per falta de pressupost i compromís de les administracions.

En aquest sentit, el paer en cap ha assegurat que el consistori ha anat incrementant la partida pressupostària des de la primera edició al 2011 i ha negat ''ingerències'' en el desenvolupament del festival. Royes ha qualificat la situació viscuda en les darreres setmanes de ''surrealista'' i ''judici públic amb escarni'' per part de l'exdirector i ha manifestat compromís absolut de la ciutat per l'aposta cultural. El director dels serveis de Cultura a Lleida, Josep Borrell, també ha manifestat suport a la Paeria en l'afer.

La polèmica es va fer pública el dia de la presentació als mitjans de l'edició d'enguany del Festival de Pasqua de Cervera, certamen de música clàssica que té lloc per Setmana Santa en diferents emplaçaments de la capital de la Segarra i que aquest any es va dedicar, en part, al compositor i pianista Enric Granados.

L'aleshores director, Xavier Puig, va criticar obertament la falta de suport de les administracions públiques per una rebaixa constant del pressupost per a un festival que es plantejava de primer nivell. Després Puig va anunciar que dimitia del seu càrrec, que la d'aquest any seria la darrera edició que dirigia i en el concert inaugural del certamen també va fer un discurs ple de critiques a la Paeria.

Royes, acompanyat dels regidors de l'equip de govern i del director dels serveis territorials de Cultura a Lleida, Josep Borrell, ha volgut replicar aquest dimarts les acusacions de Puig i ha negat que la Paeria hagi anat reduint el pressupost des de la primera edició sinó que s'ha incrementat un 14% des d'aleshores, passant de 67.000 euros inicials a una mitjana de més de 76.000.

En aquest sentit, Rouyes ha negat ''ingerències'' per part de la Paeria en la gestió del Festival de Pasqua i ha assegurat que la direcció del mateix ''disposa d'un pressupost que destina com considera més oportú''. Segons l'alcalde, la direcció, formada per dues persones més a banda de Puig, es va apujar un 230% la seva retribució i no se'ls hi va qüestionar res.

Royes ha fet una ferma defensa de l'aposta per la política cultural a Cervera, amb accions com formar part d'una de les cinc seus del Tricentenari el 2014, les Completes, l'Aquelarre, el Concurs Maria Canals de piano, Curs Internacional de Música o la Fira de Lutiers, entre d'altres.

Segons Royes, a Cervera es destinen 155 euros per habitant a la cultura i després també cal ser conscients del públic que acaba assistint a totes les propostes que es plantegen perquè en els concerts d'un festival de jazz que es va fer l'any passat s'havia arribat a donar el cas que només hi havia 30 persones de públic.

De la seva banda Josep Borrell ha volgut posar de manifest que des de la Generalitat es dóna suport a l'alcalde de Cervera i a la gestió de l'equip de govern de la Paeria en tota aquesta polèmica. Borrell ha destacat que la capital de la Segarra és una de les ciutats de l'interior de Catalunya que més gasta en cultura i és ''molt injust quan una persona només es mira el melic''.