«S'ha escrit un crim», lema del 32è Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya

Mollerussa acull per 14è any consecutiu aquesta mostra que exposarà del 17 al 30 d'abril més de 4.500 volums de literatura adreçada a infants i joves de 0 a 15 anys

ACN
11 d'abril del 2016
Actualitzat a la 13:28h
L'alcalde de Mollerussa ha presentat el Saló
L'alcalde de Mollerussa ha presentat el Saló | ACN
El 32è Saló de Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya ha escollit com a lema monogràfic de l'edició d'enguany el de S'ha escrit un crim de manera que una part dels llibres que s'hi podran trobar giraran al voltant dels crims en la literatura infantil i juvenil així com els detectius.

Mollerussa acull per 14è any consecutiu aquesta mostra que exposarà del 17 al 30 d'abril més de 4.500 volums adreçats a infants i joves de 0 a 15 anys. Una vegada més el certamen comptarà amb exposicions paral·leles amb les principals novetats editorials i també sobre il·lustradors. Autors com Salvador Comelles, Santi Baró o Arturo Padilla seran alguns dels encarregats d'explicar als prop de 3.500 escolars que visitaran el Saló quina és la seva feina.

El certamen es celebrarà novament a les dependències del Teatre l'Amistat de la capital del Pla d'Urgell, després de reubicar-s'hi l'any passat de nou provinents de l'emplaçament al Pavelló Firal.

L'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha agraït un any més la confiança que fa el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (CLijCAT) en la ciutat per ser seu del certamen, del qual n'ha destacat que és una ''activitat familiar molt integrada al calendari''.

Precisament s'aprofita per fer el Saló als voltants de Sant Jordi per tal de beneficiar-se de ressò mediàtic que ja té la festa de llibre i la ros. De la mateixa manera que l'any passat, la façana de L'Amistat es cobrirà amb un mural gegant que enguany ha estat realitzat per Valentí Gabianes. La inauguració està prevista per diumenge a les onze del matí a càrrec de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, i la presidenta del CLijCAT.

Exposicions i activitats

Marga Mateu, del CLijCAT ha explicat les exposicions que hi haurà a l'edició d'enguany, que a banda de la monogràfica sobre el S'ha escrit un crim; n'hi haurà sobre els novetats i fonts editorials, la 'Selecció 2015' escollida per l'equip de crítica i el consell de redacció de la revista Faristol; una exposició amb il·lustracions d'Ignasi Blanch per al llibre 'La cançó de les balances', que és una adaptació en forma de conte de la cançó de Josep Maria Carandell que va popularitzar Ovidi Montollor; una exposició de l'il·lustrador Francesc Rovira on mostra la seva feina dels darrers dos anys; i una altra amb motiu del 50è aniversari de la primera publicació del llibre 'La casa sota la sorra' de Joaquim Carbó, amb 30 il·lustradors, tots alumnes de l'escola de la Dona de la Diputació de Barcelona.

Activitats al Saló

La directora de la Biblioteca Pública Jaume Vila de Mollerussa, Diana Solé, ha cometat el reguitzell d'activitats que hi haurà durant els 15 dies de Saló com poden ser els espectacles infantils a càrrec de companyies de teatre entre les quals Xip Xap amb 'La cigala i la formiga', 'L'escarbat d'or' de Titelles Naip o 'El meu primer Shakespeare' de la Companyia Bombay.

En aquest sentit, Solé ha destacat la 5a marató de lectura 'Llegim en veu alta', que es farà durant 12 hores la vigília de Sant Jordi, i la ballada de sardanes que es farà a la placeta de davant de l'Amistat el mateix dia de Sant Jordi. La tarda del dia 23 Teatre Aula farà un espectacle de titelles amb música de l'obra 'Els misteris de la princesa i el drac'.

De la seva banda, el tècnic de la biblioteca, Josep Miquel Varea, ha explicat algunes de les activitats paral·leles que també acollirà el Saló com poden ser la Trobada d'intercanvi d'experiències amb les biblioteques de la demarcació de Lleida; el XII Certamen Nacional Infantil i Juvenil de Lectura en Veu Alta; i la 3a Jornada Pedagògica a càrrec del Departament d'Ensenyament. Així mateix, el Saló acollirà el dia 30 d'abril l'Assemblea del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya.

Visites escolars

Està previst que prop de 3.500 escolars visitin el Saló, la majoria vinguts de diferents municipis del Pla d'Urgell però també d'altres de la demarcació de Lleida. Les visites tenen una durada d'una hora i mitja i van a càrrec dels monitors que hi ha al Saló. Els escolars podran escoltar també les explicacions d'autors de literatura infantil i juvenil com Santi Rovira, Nuria Feijoó, Pep Molist, Santi Baró, Anna Mongay, Joan de Déu Prats, Salvador Comelles i Arturo Padilla.