El Lleida-Alguaire tanca l'hivern amb un lleuger increment de passatgers

25.000 persones han volat des de l'aerport lleidatà aquesta temporada | El Govern considera que la terminal està consolidada

L'últim avió de la temporada de Thomas Cook, just abans d'enlairar-se de Lleida-Alguaire
L'últim avió de la temporada de Thomas Cook, just abans d'enlairar-se de Lleida-Alguaire | ACN
ACN
10 d'abril del 2016
Actualitzat a la 13:58h
L'aeroport de Lleida-Alguaire ha tancat la temporada d'hivern amb un lleuger increment de passatgers respecte les darreres temporades i ha arriba a la xifra dels 25.000, segons ha informat el Departament de Territori. Han estat sobretot esquiadors britànics i israelians que tenien com a destinació final les estacions andorranes.

Aquest diumenge s'han enlairat els dos últims avions des de l'aeroport lleidatà fins al de Londres-Gatwick organitzats pel tour-operador Neilson Thomas Cook, que aquest hivern també ha ofert rutes a Manchester i Birmingham. A més, ha estat el darrer dia d'operacions del conveni entre Neilson i la Generalitat que comprometia la companyia a volar cinc hiverns des d'Alguaire.

El Govern ja negocia amb el tour-operador la renovació de l'acord i també manté contactes amb altres aerolínies però de moment l'única activitat comercial que mantindrà la infraestructura serà la línia regular d'Air Nostrum a Palma de Mallorca, amb dos vols setmanals. L'executiu i la resta d'institucions del territori també prioritzen diversificar l'activitat de l'aeroport reforçant-ne els usos industrials, ja sigui el transport de mercaderies o amb empreses de serveis vinculats al sector aeronàutic.

El touroperador Neilson va començar la temporada el 20 de desembre amb quatre vols setmanals cada diumenge procedents de Manchester, Birmingham i dos de Londres- Gatwick. Diumenge passat, 3 d'abril, van acabar les operacions a Manchester i Birmingham i aquest diumenge s'han enlairat els dos últims a la capital britànica. Portaven, en total, 406 passatgers.

Poc després de les deu ha sortit l'avió de Thomas Cook amb 219 passatgers i a les onze ho ha fet el contractat pel tour-operador a la companyia escandinava Norwegian , amb 187 persones a bord. El segon ha sortit amb una hora de retard per un problema tècnic. Durant tota la temporada l'hora de sortida d'aquest vol era les 11:45 però aquest diumenge, en ser l'últim dia, estava previst que s'enlairés a les deu.

Neilson ha usat l'aeroport durant 17 diumenges. D'aquests, només el 27 de desembre hi va haver una incidència per boira i els avions els van redirigir a l'aeroport de Reus.

El responsable de la companyia a Andorra, Iain Archer, ha explicat que aquesta temporada han tingut uns 11.500 clients (el doble en trajectes d'anada i tornada), una xifra similar a la de l'any passat però inferior als 14.000 que van tenir el primer dels cinc anys del conveni. L'ocupació dels avions ha rondat el 95%.

Encara han estat una minoria els que han triat l'estació de Baqueira Beret en comptes d'Andorra, prop de 200, però són més del doble que l'any passat i la satisfacció és molt alta, segons Archer. De fet, ha comentat que si Neilson continua operant a Alguaire la voluntat és potenciar aquest destí. 

La negociació està en marxa i la setmana que ve hi ha prevista una nova reunió amb Aeroports de Catalunya. Archer ha admès que s'està parlant també amb els aeroports de Reus, Perpinyà i Tolousse. El responsable de la companyia a Andorra ha destacat que al llarg dels cinc anys de conveni "han millorat molt les nostres operacions a Alguaire" i ha destacat el bon funcionament de la instal·lació.

Com a punts forts de l'aeroport lleidatà ha destacat l'"exclusivitat" que tenen per operar i també les bones comunicacions per carretera amb el Pirineu. El punt feble són les afectacions per la boira, però ha recordat que aquest hivern només hi ha hagut una desviació per aquest motiu.

Aquest any la novetat va ser que el tour-operador britànic va contractar avions més grans de la companyia escandinava Norwegian Air, de gairebé 200 passatgers (excepte l'avió de Birmingham, d'uns 100 passatgers).

D'altra banda, Arkia, la companyia de touroperació israeliana, va iniciar els vols d'hivern el 15 de gener, amb un vol a la setmana i la va finalitzar el 25 de març. Durant aquest període va transportar més de 2.000 turistes israelians per visitar el territori i anar a esquiar durant una setmana.

Finalment, Air Nostrum ha continuat amb els seus vols a Palma de Mallorca els divendres i diumenges. Aquesta temporada d'hivern ha dut 3.020 viatgers.

Aeroport "consolidat", segons el Govern

Pel delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, després de cinc anys de tour-operació des de Gran Bretanya a Lleida-Alguaire l'aeroport "s'ha consolidat" de manera que "ningú ja no el posa en aquella caixa dels aeroports que no tenen passatgers, és plenament operatiu, sabem que té grans avantatges per accedir al Pirineu des de la banda sud i que opera amb normalitat els 365 dies de l'any".

Segons Farré, "en termes generals les xifres estan molt estables perquè al cap i a la fi el mercat que tenim és el mateix, per tant, hi ha increments o decrements anuals molt limitats que acaben depenent força més dels dies de boira que hi hagi hagut".