Lleida ovaciona Carmen Machi, Carme Elias i Ventura Pons

L'argentina 'Pistas para volver a casa' dóna el tret de sortida a la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya

ACN
09 d'abril del 2016
Actualitzat a la 1:49h
Machi, Elias, Francia, Parra, Pons i Gimpera, durant la inauguració
Machi, Elias, Francia, Parra, Pons i Gimpera, durant la inauguració | ACN
L'òpera prima de l'argentina Jazmín Stuart Pistas para volver a casa (2014) ha estat l'encarregada d'inaugurar la 22a edició de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, aquest divendres, a la Llotja de Lleida. És la primera vegada que aquest llargmetratge es pot veure a Catalunya. Abans, però, durant l'acte inaugural, Carmen Machi ha rebut el premi d'Honor de mans de l'actriu lleidatana Mireia Aixalà.

Ha reconegut sentir-se "sorpresa" i "molt agraïda" per aquest premi, que ha qualificat d'"inesperat". L'actriu Carme Elias i el director Ventura Pons han rebut els Premis Jordi Dauder a la Creativitat en el Cinema Català. Javier Fesser, que va dirigir Carme Elias i Jordi Dauder a Camino, ha estat l'encarregat de lliurar el guardó a l'actriu i Teresa Gimpera ha entregat el premi a un Ventura Pons especialment parlador. Deu llargmetratges, deu curts i vuit documentals es projectaran en la secció oficial de la 22a Mostra, que se celebra a Lleida del 8 al 15 d'abril.

L'actriu Carmen Machi s'ha mostrat molt agraïda i sorpresa pel premi d'Honor de la Mostra i ha explicat que, tot i que tots els premis fan il·lusió, aquest especialment perquè és un reconeixement a la seva trajectòria i perquè ha estat "inesperat". Machi, que ha treballat a llatinoamèrica, ha explicat que tot i que hi ha diferents maneres de fer, el cinema de llatinoamèrica i l'espanyol són molt semblants.

"Ens separen molts quilòmetres però no som tant diferents. Se segueixen potser camins diferents però per arribar al mateix lloc", ha dit. Carmen Machi, que ha visitat Lleida de manera fugaç ja que ha de marxar per feina dissabte al matí, no és la primera vegada que visita Lleida.

Va ser l'any 2001, ha explicat. "Anava cap a Andorra però va caure una gran nevada i em vaig quedar a Lleida una setmana. Volia tornar per voluntat pròpia i ara ho he fet", ha bromejat. Carmen Machi va acabar de gravar la setmana passada 'El Bar', d'Àlex de la Iglesia i la setmana que ve grava a Osca, una pel·lícula de Nacho García Velilla; 'Villaviciosa de al lado'.

L'actriu Carme Elias, un dels premis Dauder, ha reconegut que li fa molta il·lusió rebre precisament aquest premi, perquè amb el Jordi Dauder, "vam treballar junts, vam viure moltes experiències junts, l'admirava i el respectava", ha dit. El premi li ha lliurat Javier Fesser, que va dirigir a tots dos a 'Camino'. Elias defensa que segueixi existint la Mostra i celebra que es doni a conèixer el cinema llatinoamericà. "Vaig treballar a Veneçuela fa tres anys i respecto molt com l'equip tècnic fiaa grans productes amb pocs mitjans i esquivant totes les dificultats", ha dit.

El director Ventura Pons ha rebut l'altre premi Jordi Dauder a la creativitat i ha dit que, tot i que ell volia que Dauder baixés del cel per lliurar-li el premi, estava encantat que li'l lliurés Teresa Gimpera. Ventura Pons ha estat el més xerrador de tots. Tenia ganes de recordar Jordi Dauder i d'explicar anècdotes viscudes amb ell. Va treballar amb Dauder en cinc pel·lícules, ha recordat, i ha reconegut que era extraordinari i que el troba a faltar.

La pel·lícula 'Pistas para volver a casa' (Argentina), de Jazmín Stuart, ha estat l'encarregada d'inaugurar la mostra aquest divendres 8 d'abril. La directora descriu en la seva òpera prima la història de dos germans, Dina i Pascual que, passats els quaranta, sobreviuen precàriament i porten a la motxilla la càrrega de una família disfuncional.

"És una història que camina entre la comèdia i el drama i que juga molt bé amb els actors que treballen en una estructura senzilla i quotidiana de manera original", va explicar el director de la Mostra, Juan Ferrer, en la seva presentació.