El veto rus i l'augment de competència provoca una campanya de la poma ruïnosa a Lleida

Les cooperatives demanen que es mantinguin les ajudes de Brussel·les | Defensen la necessitat d'augmentar els preus de retirada i millorar els sistemes de gestió de crisi del mercat

ACN
08 d'abril del 2016
Actualitzat a les 18:55h
Una poma en un dels camps de Lleida
Una poma en un dels camps de Lleida | ACN
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) reclama la continuïtat dels ajuts activats des de Brussel·les arran del veto rus, donat que a moltes zones productores els preus de la poma continuen per sota de cost. Principalment, a les comarques de Lleida, on predomina la producció de poma Golden, la campanya d'hivern ha resultat "desastrosa" a causa de la forta competència de països com Polònia des que es va activar el veto rus, que ha provocat "un enfonsament mantingut dels preus".

Representants de la FCAC han participat aquest divendres en la reunió entre l'estat espanyol, França i Itàlia per analitzar la situació de mercat de la poma i les mesures a emprendre davant una campanya "ruïnosa" per a bona part del sector català.

La FCAC, que ha participat en la trobada en representació de les cooperatives fructícoles de l'estat espanyol, assegura que, en l'actualitat, els estocs de poma són molt elevats "i es mantindran així fins a l'inici de la nova campanya". Com a resultat d'aquest fet, els preus que està percebent el productor "no cobreixen els seus costos de producció, arribant a situar-se per sota dels 23 cèntims per quilo de poma".

Davant d'aquesta situació, les cooperatives han demanat en la reunió, celebrada a Trento (Itàlia), que es mantinguin els ajuts que es van activar arran del veto rus, i que al mateix temps s'incrementin els preus de retirada de pomes del mercat i es millorin els sistemes de gestió de crisis greus, amb l'objectiu de potenciar la capacitat de resposta davant d'un esfondrament imprevist del mercat.

Igualment i per tal de garantir la transparència del mercat, la FCAC ha sol·licitat que es mantinguin les actuals normes de comercialització comunitària davant la proposta de la Unió Europea de flexibilitzar aquesta regulació.