Xavier Gosé

Va ser una de les figures assenyalades de la il·lustració europea d'inicis del segle XX gràcies al seu estil entre l'Art Nouveau i l'Art Déco a l'hora de retratar la societat parisenca

Redacció
07 d'abril del 2016
Actualitzat a les 0:25h
Xavier Gosé
Xavier Gosé
- Xavier Gosé va nàixer el 1876 a Alcalà d'Henares. Tot i que la seva família era d'origen lleidatà, el seu naixement es va produir a Madrid degut a que el seu pare era pèrit agrònom.

- Quan tenia quatre anys, arriba a Barcelona amb la seva família després de la mort del seu pare. A la capital catalana es llicencia a l'Escola de la Llotja.

- Aprèn l'ofici de la mà de Josep Lluís Pellicer, i entre 1895 i 1898 col·labora amb revistes com L'Esquella de la Torratxa, Barcelona Còmica, Revista 4 gats, La Saeta, Il·lustració Llevantina o Hispania.

- Creixent en el seu aprenentatge, el maig del 1899 exposa 38 dibuixos a la famosa cerveseria cabaret els Quatre Gats.

- El 1900 va marxar a viure a París, on li va costar començar a establir-se fins que el 1902, dos revistes satíriques Le Rire i L'Assiete au Beurre li dediquen un número monogràfic. Des de París continua enviant dibuixos a Barcelona i publicant a revistes com Pèl & Ploma Catalunya Artística.

- Entre les seves exposicions més destacades es troben la que va fer a la Sala Parés l'any 1903, o l'exposició individual de la Sala Vilches de Madrid l'any 1909. També participa en l'exposició d'art espanyol i industrial decoratiu que es fa Madrid el 1910 i que s'exposa a Mèxic en el primer centenari de la independència del país.

- El 1911 exposa a les Galeries Dalmau i a la galeria Georges Petit de París, i el 1913 la seva obra es mostra a les galeries Philipon de Buenos Aires.

- Gosé també participa a l'Exposició d'Artistes Lleidatans de la festa major de Lleida de 1912, dissenyant el cartell i aportant una quinzena de dibuixos a la mostra.

- Quan esclata la Primera Guerra Mundial torna a Catalunya i mor a Lleida de tuberculosi el 16 de març de 1916. Aquell mateix any s'organitza una exposició pòstuma de l'artista al Reial Cercle Artístic, on es pot ordenar bona part del seu llegat.

- Se'l considera una de les figures assenyalades de la il·lustració europea d'inicis del segle XX. La seva estètica, a mig camí entre l'Art Nouveau i l'Art Déco, ens situa davant un dels artistes que va saber retratar com ningú el modus vivendi de la societat parisenca.