El Consell de les Garrigues vol professionalitzar les seves fires

També aposta per la creació d'una fira del vi que aniria itinerant entre els municipis productors

ACN
06 d'abril del 2016
Actualitzat a les 16:40h
El president del Consell Comarcal de les Garrigues, Antoni Villas
El president del Consell Comarcal de les Garrigues, Antoni Villas | ACN
El Consell Comarcal de les Garrigues aposta per unificar sota un mateix patronat les diferents fires que es porten a terme a la comarca vinculades sobretot al món de l'oli d'oliva, però també a altres productes com ara el safrà, les orelletes o la pedra seca, amb l'objectiu de professionalitzar-les i establir-hi uns criteris de qualitat per potenciar els diferents certàmens, així com també el territori.

La voluntat és que més enllà de la Fira de l'Oli de les Borges Blanques, que compta ja amb vocació internacional, és establir sinèrgies entre les diferents fires, a partir del treball en xarxa i la implicació dels diferents ajuntaments i cooperatives. En el marc d'aquest nou patronat, el Consell aposta per la creació d'una Fira del Vi, que seria de caire itinerant i se celebraria cada tardor en els diferents municipis de la comarca que compten amb algun celler.

El Consell Comarcal de les Garrigues vol fer una aposta per professionalitzar les fires que es porten a terme en els diferents pobles de la comarca, sobretot vinculades a l'agroalimentació, a partir d'aglutinar-les sota un mateix patronat amb l'objectiu de professionalitzar-les, que puguin oferir uns nivells de qualitat i un valor afegit i, a la vegada, potenciar i donar a conèixer el territori amb l'objectiu d'atreure més visitants.

El president del Consell, Antoni Villas, ha explicat la voluntat és que la comarca no només compti amb una fira important com és la Fira de l'Oli de les Borges, a la qual la institució seguirà donant suport per a la seva internacionalització, sinó potenciar la resta de certàmens que es porten a terme, la majoria dedicats al sector de l'oli.

Villas ha remarcat que les diferents fires "poden conviure unes amb les altres", aglutinant criteris, evitant el solapament de certàmens, i mitjançant el treball en xarxa es podrien establir sinèrgies i fer difusió conjunta dels diferents certàmens. Un altre dels objectius és, més enllà dels productes agroalimentaris, potenciar el territori, organitzant visites o rutes o packs de cap de setmana aprofitant la celebració de les fires.

Des del Consell es treballa perquè formin part inicialment d'aquest patronat els diferents ajuntaments dels municipis de la comarca en què se celebren fires, tot i que també es vol hi puguin prendre part cooperatives i el sector del turisme i de la restauració. Abans de finals d'abril es celebrarà una primera reunió amb els representants municipals per tal d'avaluar la proposta i que aquesta pugui començar a caminar.

Antoni Villas ha deixat clar que la voluntat és que cada municipi, amb el suport de la cooperativa, sigui qui marqui les línies de la fira del seu poble. Així mateix, ha recordat que ja existeix el Patronat de Fira de les Garrigues, que s'encarrega de l'organització de la Fira de l'Oli de les Borges Blanques.

En aquest sentit, ha dit que la idea seria mantenir-lo i que algun representant també pugui participar en el nou patronat de fires per tal d'aportar l'experiència de la fira de les Borges a la resta de municipis.

Fira i ruta del Vi de les Garrigues

En el marc d'aquest patronat de fires, el Consell Comarcal de les Garrigues aposta per la celebració cada tardor d'una fira dedicada al món del vi, un certamen que seria de caire itinerant i que es duria a terme cada any en una de les poblacions que compten amb algun celler com són Arbeca, l'Albagès, la Pobla de Cérvoles, el Vilosell i Fulleda.

En l'organització hi prendrien part el Consell, ajuntaments i els propis productors. Villas ha recordat que ja s'havia fet una fira similar però ara es vol replantejar-la per poder-la professionalitzar i establir una ruta del vi.