Cervera aprova declarar persona «non grata» Felip VI i tota la monarquia espanyola

El Ple aprova la moció presentada per la CUP que també ha comptat amb el suport dels 4 edils de CDC, els 2 d'ERC i el regidor d'Independents per la Segarra (Inse)

Felip VI
Felip VI | ACN
ACN
31 de març del 2016
Actualitzat a les 23:47h
El Ple de la Paeria de Cervera ha aprovat aquest dijous al vespre una moció per declarar persona non grata el rei Felip VI i el conjunt de la monarquia espanyola. El text, presentat per la CUP-PA ha comptat amb el suport dels quatre regidors de CDC al govern del consistori, els 2 d'ERC, el de Independents per la Segarra (Inse) i el mateix regidor de la formació de l'Esquerra Independentista.

Així mateix, hi ha hagut abstencions per part de MES i SiF, i els vots en contra del regidor del PPC i el PSC. La moció, que s'ha presentat amb la voluntat de ''retirar els honors a Felip VI i a tots els membres de la Casa Reial Espanyola'' ha arribat al Ple arrel d'una petició de l'assemblea local de la CUP i vol servir per ''blindar qualsevol tracte protocol·lari de favor o respecte en possibles futures visites'' dels membres de la casa reial.

Segons la CUP i la moció presentada, més enllà de ''representar una institució feudal impròpia de temps moderns'', la corona espanyola ha estat ''especialment bel·ligerant i irrespectuosa amb Catalunya i les seves institucions''. En aquest sentit, es busca blindar qualsevol tipus de tracte protocol·lari de favor o respecte cap als monarques atès el títol de Comte de Cervera que ostenta la primogènita d'aquests, en aquest cas, la princesa Elionor.

Ja al juny del passat 2014 el paer en cap de Cervera, Ramon Royes, va posar en qüestió el títol de Comte de la ciutat que ostentava l'aleshores príncep Felip i posteriorment es va acordar amb una moció de demanar a la Casa Reial que se li retirés. Entretant el príncep va ser coronat i al mes de gener passat, la Casa Reial va contestar a la Paeria de Cervera que l'actual princesa Elionor, a qui correspon ara aquest títol, continuaria sent comtessa de la ciutat perquè l'ostenta ''amb molt d'orgull''.

Ara, des del Ple de la capital de la Segarra, s'ha volgut posar de manifest un nou rebuig vers la corona espanyola declarant persona non grata el rei Felip VI i el conjunt de la monarquia. Una moció que la CUP ha portat als plens de diferents consistoris del país. A Lleida també s'ha debatut al de la Seu d'Urgell, on no va prosperar ja que només va comptar amb els vots a favor de la CUP i ERC, i l'abstenció de CiU.