Serret vol diversificar l'economia agrària amb l'oleoturisme

La consellera d'Agricultura ha inaugurat el Museu de l'Oli de la Granadella

ACN
31 de març del 2016
Actualitzat a les 10:21h
Serret ha inaugurat el Museu de l'Oli de les Garrigues
Serret ha inaugurat el Museu de l'Oli de les Garrigues | ACN
La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, ha defensat la importància de vincular totes aquelles activitats que giren entorn de l'oli per tal d'afavorir el desenvolupament i diversificació econòmica de zones productores com és el cas de les Garrigues.

Així s'ha pronunciat Serret durant la inauguració del Museu de l'Oli de la Granadella (Garrigues), equipament que ha posat d'exemple d'aquesta estratègia de futur que, segons la consellera, ha de contribuir al desenvolupament del territori, "a partir de lligar la producció agrària amb aquesta capacitat de transmetre un valor de cultura i de territori i projectar-lo a través del turisme i la gastronomia". El museu, ubicat a les instal·lacions de la cooperativa de Sant Antoni Abat de la localitat, compta amb un dels molins d'oli més antics i més ben conservats de Catalunya.

Serret ha defensat la necessitat de vincular a través de l'oleturisme totes aquelles activitats que afavoreixin la diversificació econòmica i que aportin valor afegit i perspectiva de futur per un sector "que en definitiva és qui endreça el territori i fa sostenibilitat ambiental i socioeconòmica i de futur de país". La consellera ha remarcat la importància de donar a conèixer al conjunt de la societat la importància i el paper que juga l'agricultura i la ramaderia en aquest sentit.

Per això, Meritxell Serret ha explicat que el Departament d'Agricultura i l'Agència Catalana de Turisme promouen el projecte 'Benvinguts a pagès' que es durà a terme els dies 18 i 19 de juny arreu del país. L'objectiu de la iniciativa és que durant aquell cap de setmana s'obrin les explotacions agràries i ramaderes perquè la gent pugui visitar-les i conèixer a través dels propis productors la feina que porten a terme i quin impacte té aquesta sobre el territori. Tot això, acompanyat amb gastronomia i productes tradicionals.

Inauguració del Museu de l'Oli de la Granadella

Serret ha inaugurat oficialment aquest dimecres el Museu de l'Oli de Catalunya, ubicat a les instal·lacions de la cooperativa de Sant Antoni Abat de la Granadella. L'equipament conserva la maquinària original de la cooperativa, que ha estat restaurada i posada a punt per poder funcionar de nou tal com es feia antigament.

El museu, que compta amb un dels molins d'oli més antics i més ben conservats de Catalunya, construït el 1920 en època de la Mancomunitat, fa un recorregut didàctic des de la recol·lecció de les olives, el premsat, la decantació, el filtratge de l'oli d'oliva, fins arribar a l'emmagatzematge, l'embotellat i a la venda al detall d'aquest producte.

Tot aquest procés es contextualitza dins del món cooperatiu, que explica com s'ha consolidat aquest sector en una comarca com és les Garrigues on l'oli verge extra és el principal element d'identitat del territori.

L'equipament presenta un innovador projecte museogràfic. Mitjançant tauletes tàctils i la tecnologia de la realitat augmentada es proposa una visita interactiva de manera personalitzada on el visitant pot escollir la descoberta de la Cultura de l'Oli a través de l'experiència de diferents personatges com ara un pagès, un moliner, una mestressa de casa, un comerciant d'oli o una somera.

Un miler de persones ja van poder conèixer dissabte i diumenge passat el Museu de l'Oli de la Granadella, aprofitant les dues jornades de portes obertes que s'hi van dur a terme. Tot i això, l'equipament no obrirà les seves instal·lacions per a visites del públic oficialment fins aquest cap de setmana.

El Museu de l'Oli de la Granadella formarà part de la xarxa de museus territorials del mNACTEC (Museu de la Ciència i la tècnica de Catalunya) on serà l'únic de Catalunya dedicat monogràficament a l'oli d'oliva. La rehabilitació de l'espai i la seva museïtzació ha suposat una inversió de 300.000 euros, el 50% de la qual ha estat finançada amb un ajut Feder.

El complex format pel Museu de l'Oli, conjuntament amb el Centre de la Cultura de l'Oli de Catalunya (CCOC), inaugurat el març del 2015 i ubicat al convent de Santa Maria de Gràcia de la Granadella, posicionen a aquest municipi i per extensió la comarca de les Garrigues, com a referència de l'oleoturisme a Catalunya.