Quatre estrenes absolutes entre els 25 espectacles de la 27a Fira de Titelles

Els organitzadors ultimen els detalls mentre esperen la resolució de la meitat del seu pressupost, que depèn de l'Estat i la Generalitat

ACN
30 de març del 2016
Actualitzat a les 18:58h
La Fira de Titelles s'ha presentat aquest dimecres
La Fira de Titelles s'ha presentat aquest dimecres | Paeria
Un total de 25 companyies presentaran els seus espectacles en la 27a Fira de Teatre de Titelles Lleida, que se celebrarà a Lleida del 29 d'abril a l'1 de maig. Inaugurarà el certamen la companyia búlgara Puppet's Lab amb el seu espectacle 'I, Sishypus', que s'estrena per primer cop a l'Estat.

Enguany la Fira ha rebut 257 propostes d'espectacles, un número molt semblant al de la passada edició que evidencia, segons la organització, el bon estat de salut de la Fira de Titelles com a plataforma de mercat d'interès per a tots els professionals del sector. Finalment s'han escollit 25 espectacles, dos més que l'any passat, -4 dels quals seran estrenes absolutes, 4 estrenes a l'Estat i 8 a Catalunya- amb un total de 76 actuacions, 8 més que en l'anterior edició. El pressupost de la Fira és el mateix de l'any passat; 170.100 euros, la meitat dels quals, que depenen de l'Estat (13.000) i la Generalitat (80.000) estan pendents de resolució.

Els organitzadors de la Fira de Teatre de Titelles de Lleida han presentat aquest dimecres la programació d'aquesta 27a edició. Com cada any, han explicat, s'ha fet atenent criteris de qualitat, nivell artístic, innovació i connexió amb els diversos públics. L'espectacle inaugural explora el dia a dia de l'etern retorn d'un home a ell mateix, que fa meditar al públic sobre el sense sentit de la vida humana.

Segons Oriol Ferre té molta força visual des de la posada en escena, amb un sol titellaire i sense text. "Estem convençuts que se'n parlarà", ha assegurat. Ferre ha explicat que la programació intenta beure de la tradició, amb titelles de fil, mirant també cap al futur ja que hi ha molts autòmats i teatre visual, precisament perquè un dels objectius és que hi hagi molta diversitat, ha apuntat.

També la qualitat dels espectacles i les estrenes són importants a l'hora de dissenyar la programació, ha explicat Elisabet Vallvé. La codirectora també ha destacat com a tres puntals de la fira el mercat adreçat al sector professional, la festa com a plataforma divulgativa de l'art i la implicació social amb la col·laboració amb diverses entitats com ara el Banc d'Aliments o l'Associació Antisida de Lleida.

En xifres, s'han acreditat més de 300 professionals i s'esperen més de 35.000 espectadors en una Fira que ofereix 25 espectacles de 25 companyies, procedents 9 de Catalunya, 8 de la resta de l'Estat i 8 més d'internacionals. Les companyies de les Terres de Lleida també hi seran presents.

Festuc Teatre estrenarà 'Mr. Parfum', un espectacle itinerant on la interacció amb el públic i l'humor són trets fonamentals de l'acció. D'altra banda, el Centre de Titelles de Lleida estrenarà 'El petit piano', concebut en motiu de la commemoració de l'Any Granados. El muntatge convida a compartir una experiència teatral, lúdica i musica a l'abast dels menuts i d'interès familiar.

En aquest sentit, la regidora de Cultura, Montse Parra, ha celebrat que l'espectacle descobrirà Granados als més petits. Una altra companyia catalana present a la Fira serà la Cia. Toti Toronell que estrenarà 'Libèl·lula', un petit teatret de fira que es resisteix a perdre la seva essència de circ de les meravelles de les coses fetes a mà.

Pel que fa a l'assistència de companyies de l'estat espanyol, El Espejo Negro durà el dia 1 de maig a la Llotja l'espectacle 'Óscar el niño dormido'. De la mà de l'actor andalús Ángel Calvente se narrarà la història d'un nen submergit en un profund somni.

En el marc internacional, Electric Circus estrenaran el seu nou projecte 'Headspace', una instal·lació que és una combinació de titelles amb elements mecànics i electrònics que ells anomenen animatrònics.

I des de Brasil, Pigmalião Escultura Que Mexe presentaran per primer cop a l'Estat un espectacle únicament dirigit al públic adult a causa del seu alt contingut eròtic. 'La filosofia en el tocador' és una adaptació del polèmic Marqués de Sade, en el qual el sexe, la violència i tot tipus de qüestions religioses i morals prenen protagonisme per relatar el xoc entre les perversions i les persones de bons costums socials.

Enguany, per segon any la Fira coprodueix un espectacle; en aquesta ocasió 'El rumor del ruido' de la companyia murciana Onírica Mecànica. La Fira pretén amb aquest projecte ajudar i acompanyar la creació de noves produccions.

Com a novetat, la fira ha creat enguany el Premi Drac d'Or al millor espectacle infantil/familiar i es reconeixerà una figura important en el món titellaire que enguany serà Carles Cañellas, amb gairebé quaranta anys de trajectòria artística com a titellaire. A més, per primer cop el Centre d'Art la Panera serà un dels 28 espais que acolliran els espectacles.

La directora de l'IEI, Montse Macià, ha destacat molt positivament que es faci arribar els titelles a la resta del territori lleidatà. Eguany es representarà 'Gúlliver al país de Lil·liput', del Centre de Titelles de Lleida a Vallfogona de Balaguer. Per la seva banda, el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Josep Borrell, ha destacat la Fira com una de les activitats artístiques i socials més transversals.