Alerta per un focus de llengua blava a França, a 40 km de la frontera catalana

Tot el sud de França ha estat declarat com a zona restringida | La Cerdanya i l'Alt Urgell, les comarques més pròximes al focus de l'Arieja | El CRESA (Centre de Recerca de Sanitat Animal) creu que és altament probable que si no s'augmenta el ritme de vacunació el virus acabarà entrant a Catalunya

Ovelles en el camí ramader d'Alpens al pla d'Anyella.
Ovelles en el camí ramader d'Alpens al pla d'Anyella. | Adrià Costa
Jordi Pardinilla
27 de març del 2016
Actualitzat a les 9:57h
La setmana passada es va declarar un focus de llengua blava en una explotació a la zona de l'Arieja, a França, a 40 quilòmetres de la frontera amb Catalunya, segons ha pogut saber NacióDigital. De fet, l'administració francesa ha reconegut que tot l'àrea del sud de França ja està declarada com a zona restringida.

Tenint en compte que la normativa determina que cal establir una àrea de protecció a 100 quilòmetres de radi al voltant del focus, i que també obliga a fixar una zona de vigilància en 50 quilòmetres més -en total 150 quilòmetres d'àrea restringida rodejant el focus-, bona part de les comarques pirinenques es trobarien dins d'aquest cercle imaginari.

El responsable d'Unió de Pagesos a les comarques de muntanya, Joan Guitart, ha dit que no "cal alarmar ni cal exagerar aquesta situació. A més, segons tinc entès, la granja on s'ha localitzat el focus ja no és portadora. Dit això, és evident que en les darreres setmanes sembla que la malaltia vírica s'ha estès a França i s'acosta a la frontera". Guitart afirma que "entre la reacció de la vacuna -els animals agafen febre i rendeixen per sota del que és habitual- i la infecció, jo prefereixo la vacuna, és clar. Però no estic gens preocupat, la veritat".

Guitart lamenta que els protocols d'actuació contra la malaltia entre països sigui tant diferent. "Aquí, les administracions ens han donat fins el mes de juny o juliol per vacunar. Seria recomanable que tot el bestiar estigui vacunat abans de pujar a la muntanya", ha manifestat Guitart.

"Altament probable"

L'opinió dels experts del CRESA (Centre de Recerca en Sanitat Animal), en una reunió recent del Comitè de Seguiment de Llengua Blava, era molt negativa. Els tècnics van exposar els seus temors i van afirmar que era "altament probable" que si no s'augmentava el ritme de vacunació, el virus pogués acabar entrant a Catalunya.

El CRESA recorda, en la seva pàgina web, que el virus provoca greus pèrdues econòmiques, sobretot al bestiar oví, no tant pels efectes de la malaltia, sinó per les conseqüències que provoca sobre el comerç de bestiar i la gran dificultat que suposa combatre'l i eradicar-lo. La malaltia causa importants pèrdues al sector, ja que els animals rendeixen menys, produeixen menys llet i s'engreixen més a poc a poc. Val a dir que no es coneix cap evidència que pugui afectar la salut pública o la seguretat alimentària.

La llengua blava és una malaltia vírica infecciosa i no contagiosa que afecta els remugants domèstics i salvatges. Els ovins són els més afectats. S'han identificat fins a 24 serotips diferents. Els principals símptomes són febres altes i inflamació de llavis i llengua, entre molts altres.

Entre països es perd l'àrea d'influència 

Quan es declara un focus en un país veí la normativa queda inhabilitada al tocar la frontera. Aquesta podria ser una de les raons per la qual a Catalunya no s'ha declarat zona restringida malgrat que per distància (els 150 quilòmetres de prevenció) el cas de l'Arieja és a poc més de 40 quilòmetres de les comarques del Pirineu, com ara Cerdanya i Alt Urgell.

Si el focus s'hagués declarat en una explotació ramadera de Catalunya o a qualsevol altra punt del Pirineu, immediatament es crearien les corresponents zones de protecció i de vigilància, que inclourien una superfície restringida de 150 quilòmetres de radi.

A Catalunya continua el procés de vacunació contra la llengua blava. Segons ha confirmat aquest mitjà, en aquests moments a Catalunya hi ha més del 12% d'explotacions d'oví que han vacunat el seu bestiar i un 15% en el cas d'explotacions de boví.