Cervera representarà una Passió inèdita tal com es feia a l'edat mitjana

L'església de Santa Maria acull dissabte l'obra en català antic que pretén ser una ''còpia'' de l'escenificació de la vida de Jesucrist al 1534

ACN
25 de març del 2016
Actualitzat a la 13:22h
L'escenari longitudinal de la Passió Medieval
L'escenari longitudinal de la Passió Medieval | Oriol Bosch
L'església de Santa Maria de Cervera acull els darrers assajos generals d'una representació inèdita de la Passió que vol ser una còpia de la que es feia a l'Edat Mitjana. Partint de la base que la de la capital de la Segarra és la més antiga de les passions cinccentistes, datada el 1534, un grup d'actors amateurs de la ciutat ha decidit recrear el text original "El Misteri de la Passió de Cervera" i representar-lo únicament aquest dissabte a la tarda amb les mateixes condicions de llum i escenografia d'aquella època.

El director escènic, Pep Oriol, ha explicat que es tracta d'una passió ''arcaica'' ja que era un espectacle dissenyat pel clero per donar a conèixer tot allò que aleshores només s'explicava en llatí, és a dir, la vida de Jesús col·locada dins de l'església ''amb una funció divulgadora''.

Segons Oriol la Passió que es podrà veure dissabte vol ser una reconstrucció o còpia d'allò que es podia veure al segle XVI a l'església de Santa Maria de Cervera. Per aquest motiu, s'ha intentat reproduir de la manera més fidedigna l'entorn, la representació, la interpretació i la llum que hi havia en aquella època, de manera que no hi ha cap tipus d'il·luminació artificial sinó que tot es pot veure a través de la llum del dia i espelmes o torxes. A més a més, el text dels actors s'interpreta amb català antic, que és molt diferent al d'ara tot i que ''ben entonat s'entén bé'', assegura el director.

La Passió Medieval és un encàrrec del Patronat de la Passió de Cervera i és la primera vegada que es recupera amb aquestes condicions on s'han posat molts esforços tant tècnics com humans. Hi participen actors que també actuen a la Passió que es representa habitualment durant la temporada al Gran Teatre de la Passió, però segons Oriol, s'ha mirat que els actors que fan papers llargs a l'altra no tinguin en aquesta un paper també important.

En qualsevol cas, el director escènic assegura que entre les dos representacions, ara mateix ''tot el món actoral cerverí'', està ocupat i no queden actors a la ciutat. Hi participen més de 100 persones entre actors, músics i l'equip artístic.