Aquest cap de setmana comença l'horari d'estiu

per Redacció, 23 de març de 2016 a les 11:46 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de març de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest cap de setmana comença l’horari d’estiu a Europa, així que s’hauran d’avançar una
hora els rellotges durant la matinada de dissabte a diumenge. Així a les 2 hores seran les 3, i amb aquest canvi d’hora guanyarem tres minuts de llum solar cada 24 hores.

L’inventor Benjamin Franklin va ser un dels impulsors d’aquesta modificació temporal que es va implantar de forma oficial a la Primera Guerra Mundial. De fet, el primer país que va instaurar aquest canvi va ser Alemanya. En el cas d’Espanya ja s’havia mantingut vigent fins al 1951, però no es va aplicar oficiosament des del 1981.


A més, des de l’aprovació de la Novena Directiva pel Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea al gener del 2001, aquest canvi s’aplica amb caràcter indefinit. De manera que la modificació horària es fixa l’últim diumenge de març i l’últim diumenge d’octubre, per retornar a l’horari d’hivern.

Serveix per a alguna cosa?


Segons l’Institut per la Diversificació i l’Estalvi d’Energia, el canvi d’hora pot suposar un estalvi d’un 5% del consum elèctric nacional, que equival a 300 milions d’euros. D’aquests, 90 milions correspondrien al potencial estalvi de les llars, mentre que la resta suposaria un estalvi pels sectors industrial i de serveis. Tot i així, organitzacions com WWF asseguren que l’estalvi de llum realitzat de dia es gasta durant la nit, i que per això dubten que el canvi d’horari tingui vertaders beneficis.

Per altra banda, aquesta modificació pot provocar estrès, cansament i canvis en l’estat d’ànim pel fet de dormir una hora menys quan canviem d’hora al març, o una hora més quan tornem a l’horari d’hivern.

 

Participació