Comença la campanya de reg al Canal d'Urgell amb garanties fins a la tardor

Les darreres pluges permeten fer el regadiu ''a demanda'' de manera que els pagesos reguen en funció de les seves necessitats i es fa un major aprofitament de l'aigua

ACN
21 de març del 2016
Actualitzat a les 16:13h
La tercera sèquia del Canal d'Urgell al terme de Vilanova de Bellpuig
La tercera sèquia del Canal d'Urgell al terme de Vilanova de Bellpuig | Oriol Bosch
La Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell ha començat aquest dilluns la campanya de regadiu amb reserves suficients per poder-la assumir en la seva totalitat fins a la tardor. El president dels regants, Ramon Carné, ha destacat que els embassaments de Rialb i Oliana estan al voltant de 340 hectòmetres útils per al reg i que les reserves de neu se situen al voltant de 100 hectòmetres que s'aniran convertint amb aigua progressivament. Les pluges dels darrers dies han ''tranquil·litzat'' els regants, que fa un mes veien perillar les collites per la sequera més agreujada.

Això fa que ara es regui ''a demanda'', és a dir que es faci segons les necessitats del cultiu i més endavant, quan faci més calor, ja es regarà a ple rendiment.
Ramon Carné ha explicat que la campanya del Canal d'Urgell ha començat amb bones condicions, sobretot perquè la sequera de fa unes setmanes ha minvat i ara els regants ''no tenen tanta pressa per regar''.

La comunicat va acordar d'obrir comportes aquest dilluns 21 de març i s'ha volgut mantenir la data tot i que són pocs els pagesos que han decidit regar aquest primer dia. De fet, s'està regant ''a demanda'', és a dir en funció de les necessitats de cada cultiu per tal d'aprofitar l'aigua que baixa pel canal, que també s'ha obert per garantir el subministrament de boca.

De totes maneres, Carné ha remarcat la importància que es regui encara que els cultius estiguin suficientment hidratats per les pluges dels darrers dies ja que la primavera ha començat i en pocs dies començarà a fer més calor i per tant s'incrementarà la necessitat d'aigua.

D'altra banda, Carné ha explicat que les diferents obres de manteniment que s'han fet al canal durant els mesos d'hivern en què ha estat tancat ja han finalitzat. Principalment s'ha intervingut a la tercera sèquia, al terme de Bellvís (Pla d'Urgell), on s'ha entubat una part de canal que s'ha tapat; a la quarta sèquia a Juneda (Garrigues) i també a la segona sèquia. Bàsicament s'han fet obres de recreixement i impermeabilització per tal de poder afrontar amb ''garanties'' tota la campanya.