Un 39% dels aturats lleidatans no tenen cap prestació

L'any 2015 va finalitzar amb 10.402 persones registrades a l'atur que no cobraven cap subsidi per desocupació, un 252% més que el 2008

Redacció
17 de març del 2016
Actualitzat a les 12:05h
Un 39,4% dels aturats registrats a la demarcació de Lleida no cobren cap prestació. Així ho especifica un estudi de la UGT sobre "La protecció de les persones en situació de desocupació", que fa una radiografia del col·lectiu de persones aturades i del tipus de prestacions que perceben.

En el document es posa de relleu que des de l'any 2008 i fins al 2015 les persones inscrites a l'atur que no cobren cap prestació ha augmentat en un 252,25% a la demarcació. L'any 2015 va finalitzar amb 10.402 persones registrades a l'atur que no cobraven cap prestació o subsidi per desocupació, mentre al 2008 –any considerat com el de l'inici de la crisi- eren 2.958 persones. L'informe també constata que les persones inscrites com a demandants d'ocupació a Lleida s'ha incrementat un 41,89% des de l'inici de la crisi.

El sindicat alerta de l'enduriment de les condicions per accedir a la prestació

L'estudi remarca també l'increment de persones beneficiàries de la Renda Activa d'Inserció de 426 euros mensuals que ha crescut a Lleida un 837% des de l'any 2008. Pel que fa a la despesa que es destina a cobrir les prestacions, el document assegura que s'ha vist "fortament reduïda", així com també les condicions per accedir a aquest tipus d'ajuda. Concretament, el total de la despesa derivada de les prestacions a les comarques de Lleida ha disminuït un 24,3% des de l'inici del període estudiat, que són 4,1 milions d'euros en valors absoluts.

La secretària general de la UGT de les Terres de Lleida, Núria Solé, ha destacat que cada vegada són "més dures" les condicions per accedir a algun tipus de prestació, i afecten, principalment, a aturats de llarga durada. "Si no es crea treball o el que es crea és temporal i molt precari, alguna cobertura millor cal donar als més de 10.000 lleidatans que no reben cap tipus de prestacions", ha afirmat.

Solé ha exigit novament la derogació de la reforma laboral, així com mesures actives d'ocupació que fixin el seu focus d'atenció en aquests col·lectius "tan desprotegits i gairebé expulsats del mercat laboral".

La UGT reclama un Observatori per a l'Ocupació

La UGT ha tornat a reclamar la creació a Lleida d'un Observatori per a l'Ocupació, que analitzi amb dades reals i efectives la situació ocupacional a la demarcació per poder aplicar polítiques efectives en els camps o nínxols de treball que es detectin. El secretari de Relacions Institucionals de la UGT de Lleida, José Luis Aguilà ha reivindicat que calen –per part de les administracions- polítiques valentes en aspectes, per exemple, com el de l'agroalimentació, "on tan camp té per recórrer la demarcació de Lleida".