L'Arnau estrena un sistema de seguiment en directe dels pacients que ingressin a Urgències

Servirà com a prova pilot i, en funció dels resultats que s'obtinguin, es podria implantar a altres hospitals de la xarxa de l'ICS

ACN
15 de març del 2016
Actualitzat a les 16:44h
Una pacient d'Urgències amb el braçalet
Una pacient d'Urgències amb el braçalet | Salva Miret
El Servei d'Urgències de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha posat en marxa un sistema tecnològic pioner als hospitals catalans anomenat MySphera que permet, a través de la geolocalització de pacients, millorar l'eficiència i seguretat dels usuaris de l'àrea d'Urgències.

Mitjançant la col·locació al pacient d'un braçalet en el moment en què arriba a la unitat de triatge, els familiars poden saber des de pantalles ubicades a la sala d'espera on es troba en tot moment i, a la vegada, els professionals poden obtenir informació i fer un seguiment en temps real de l'estada del malalt al servei. La implementació d'aquest sistema a l'Arnau de Vilanova esdevé una prova pilot i, en funció dels resultats, es podria implantar en altres hospitals de l'ICS.
 
El sistema de geolocalització MySphera, que ja funciona en hospitals madrilenys i a la Fe de València, possibilita la geolocalització en temps real dels pacients d'Urgències de l'Arnau de Vilanova, així com també dels aparells i equipaments que utilitzen els professionals d'aquest servei.

L'objectiu d'aquest projecte és millorar l'eficiència i seguretat assistencial dels pacients dins d'Urgències amb la col·locació d'un dispositiu electrònic al canell des del moment de la seva entrada.

Després d'ingressar a Urgències el pacient passa a la unitat de triatge on els professionals sanitaris determinen la seva gravetat. A l'Arnau de Vilanova de Lleida, la polsera geolocalitzadora, anomenada TAG, només es col·loca als pacients que presenten un estat més greu, és a dir dels nivells 1, 2 i 3 dels cinc en què es distribueixen els pacients que ingressen a Urgències. L'hospital disposa d'uns detectors i un programari de localització que reben i interpreten al moment les dades de monitoratge dels pacients.

A les pantalles d'informació ubicades a la sala d'espera d'Urgències els acompanyants només podran visualitzar en temps real, per tal de complir amb la Llei de protecció de dades, la localització del pacient mitjançant el codi que l'identifica i al qual només pot tenir accés familiars o les persones que acompanyin el pacient.

D'aquesta manera poden saber al moment si es troba al box, a Radiologia o si se l'està sotmetent o està a l'espera d'alguna altra prova i, d'aquesta manera, tota la traçabilitat del procés assistencial que està seguint des del seu ingrés. Els professionals sanitaris, però, si que podran seguir des dels seus monitors la situació clínica del pacient, a mes de saber-ne la seva localització, segons ha remarcat la cap de servei d'Urgències de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, María José Abadías.

Abadías ha afirmat que aquest sistema "ha de servir a l'hospital lleidatà per tenir una visió de futur de com ha de ser el servei d'Urgències del segle XXI" i així saber com es vol atendre els pacients, quina tecnologia es necessita o bé quins temps es requereixen en funció del nivell de gravetat, entre altres aspectes. Així mateix, els professionals podran conèixer els fluxos, els temps d'atenció o d'ocupació del servei, aspectes que han de permetre reordenar i optimitzar l'atenció que reben els pacients d'Urgències de la mateixa manera que els familiars.

El servei d'Urgències de l'Arnau de Vilanova, tant d'adults com de Pediatria, atén diàriament uns 250 pacients de mitjana. Durant el 2015 va atendre 92.000 urgències, un 40% de les quals de pacients dels nivells de gravetat 1, 2 i 3. El temps mitjà de resolució del procés assistencial a un pacient és de 4 hores i 33 minuts, fet que situa l'hospital de referència de Ponent, Pirineu, Aran i de la Franja de Ponent com el segon centre públic de l'ICS més àgil en aquest àmbit, només per darrera del Dr. Josep Trueta de Girona.

Prova pilot

La directora de l'Arnau de Vilanova, Anna Aran, ha explicat que la implementació del sistema de geolocalització MySphera al servei d'Urgències de l'hospital lleidatà servirà com a prova pilot i, en funció de quin siguin els resultats que s'obtinguin de l'experiència, l'hospital lleidatà no descarta acabar-lo implantant en un futur un cop finalitzades les obres al bloc quirúrgic del centre, que està previst que es siguin una realitat abans dels pròxims quatre anys. Així mateix, l'avaluació de la prova pilot també podria comportar que el sistema s'acabi posant en marxa en altres hospitals de la xarxa públics de l'Institut Català de la Salut, segons ha exposat Jaume Capdevila el gerent territorial de l'ICS a Lleida, Jaume Capdevila.

La posada en marxa del sistema de geolocalització de pacients i actius del servei d'Urgències s'ha desenvolupat durant el darrer any tot i que va entrar en funcionament el 9 de març passat. La implementació ha suposat una inversió de 79.300 euros, finançats per l'IRBLleida, la UdL i l'ICS.