Agricultura transmet als regants l'aposta «decidida» del Govern pel Segarra-Garrigues

Serret exposa que s'està treballant per guanyar la confiança de les autoritats comunitàries respecte al compliment dels compromisos per a la preservació de les aus

ACN
15 de març del 2016
Actualitzat a la 1:28h
Serret s'ha reunit amb els regants
Serret s'ha reunit amb els regants | Departament Agricultura
La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, ha expressat aquest dilluns la voluntat del Govern de seguir impulsant regadius com ara el Segarra-Garrigues, així com de potenciar el desenvolupament econòmic al seu voltant. Durant una reunió amb representants de la Comunitat de regants d'aquest canal, Serret ha manifestat l'aposta del departament per continuar l'execució de les obres en aquelles zones en què hi hagi adhesions suficients i seguint sempre el que estableix el projecte i la declaració d'impacte ambiental.

La consellera també ha exposat que des del Govern s'està treballant amb les autoritats comunitàries per guanyar confiança respecte a l'obra i garantir que la infraestructura tirarà endavant i que s'assumiran els compromisos adquirits en relació amb la protecció de les aus i els hàbitats esteparis.

Durant la reunió amb els regants del Segarra-Garrigues, encapçalats pel seu president, Josep Maria Jové, la consellera ha reiterat el compromís d'Agricultura amb els regadius, així com la voluntat de potenciar el desenvolupament econòmic al seu voltant. Serret ha informat també als regants del Segarra-Garrigues sobre la necessitat de seguir executant les mesures necessàries per a la conservació dels ecosistemes naturals de la zona.

Serret ha concretat que el Departament d'Agricultura dóna suport als esquemes de cooperació vertical entre indústries agroalimentàries vinculades a sectors productius interessants pel Segarra-Garrigues.

Aquests projectes, que s'estan aplicant en conreus de vinya, blat de qualitat, festuc i fruita de muntanya, cerquen alternatives de conreu relacionades amb la indústria agroalimentària de transformació per facilitar el desenvolupament econòmic dels regadius i afavorir l'adhesió de nous regants a aquesta infraestructura.

Pel que fa a les obres, Agricultura aposta per continuar l'execució en aquelles zones en què hi hagi adhesions suficients i seguint sempre el que estableix el projecte i la declaració d'impacte ambiental, ha dit Serret.

Els regants surten "satisfets" de la trobada

Per la seva part, el president de la Comunitat de regants del canal Segarra-Garrigues, Josep Maria Jové, ha explicat que han sortit amb una "bona impressió" de la trobada amb Serret i el director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson. El president dels regants ha destacat el compromís que els ha expressat Serret en relació amb el canal i ha valorat positivament la "predisposició" expressada pels responsables del departament a les propostes plantejades pels regants.

Pel que fa al litigi referent a la protecció dels hàbitats esteparis, la consellera d'Agricultura ha explicat als regants com va anar la reunió mantinguda a Brussel·les sobre les mesures implementades per la Generalitat per complir amb els compromisos adquirits per a la protecció de les aus a la zona del Segarra-Garrigues.

En aquest sentit, Jové ha dit que Serret ha remarcat la necessitat d'explicar a la Comissió Europea que "les coses s'estan fent i s'estan fent bé perquè al final ho acceptin". En aquest sentit, el president dels regants ha exposat que des d'Agricultura els han manifestat que "aviat" podria arribar una resposta de les autoritats comunitàries sobre aquesta qüestió.

Altrament, els regants han exposat a la consellera la necessitat de buscar fórmules que afavoreixin l'adhesió de nous regants al Segarra-Garrigues. Entre altres, han proposat la possibilitat d'allargar el termini de pagament o la creació d'alguna línia específica d'ajuts per a regants que vulguin incorporar-se al reg, tenint en compte que el principal motiu que dificulta l'adhesió de nous regants és la manca de liquidat per la qual passen moltes explotacions agrícoles en l'actualitat, segons ha defensat Jové davant la consellera Serret.

Inici de la nova temporada de reg al canal Segarra-Garrigues

El canal Segarra-Garrigues ha encetat oficialment aquest dilluns la temporada de reg, que s'allargarà fins al 15 d'octubre. Tot i això ja hi ha productors que fa setmanes que reguen d'aquest canal després de la posada en marxa del sistema de reg a la demanda, que permetia als pagesos poder regar si així ho sol·licitaven. Des d'aquest dilluns, els regants del canal Segarra-Garrigues que ja disposen d'aigua a les seves finques ja poden regar sense haver-ho de demanar.

En aquesta nova temporada s'incorporen per primer cop al reg Castelldans, primer municipi de les Garrigues que regarà des de l'embassament de Rialb a través del Segarra-Garrigues, i una part de Verdú (Urgell).

Malgrat que ja podrien fer-ho des d'aquest dilluns, els primers pagesos de Castelldans no preveuen començar a regar les seves explotacions fins després de Setmana Santa després de les precipitacions caigudes les darreres setmanes, segons ha explicat l'alcalde de la localitat, Conrad Llovera.