El president del Segarra-Garrigues acusa la consellera d'oblidar els regants

Josep Maria Jové es mostra sorprès pel fet que encara no s'hagi convocat cap reunió i assegura que hi ha temes pendents que estan aturats, com la recerca de noves fórmules d'adhesió

ACN
10 de març del 2016
Actualitzat a les 16:46h
El president del canal Segarra-Garrigues
El president del canal Segarra-Garrigues | ACN
El president de la comunitat de regants del canal Segarra-Garrigues, Josep Maria Jové, s'ha mostrat aquest dijous "sorprès" pel fet que cap dels nous responsables la conselleria d'Agricultura no hagi respost encara les seves peticions per reunir-se el més aviat possible, ni la consellera Meritxell Serret ni el director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson.

Jové assegura que està "impacient" perquè hi ha temes pendents que estan aturats, com la recerca de noves fórmules d'adhesió al canal, l'estratègia per superar el litigi amb la UE sobre la protecció de les aus a la zona regable o l'inici d'obres en zones com Aspa (Segrià) o Verdú (Urgell), on ja tenen el mínim de pagesos compromesos per tirar endavant el regadiu.

Segons Jové, en el moment que Serret va prendre possessió del càrrec el passat 14 de gener ja li van fer arribar una carta de felicitació on també li demanaven poder-se reunir el més aviat possible per parlar de la infraestructura. Posteriorment també van fer arribar per escrit la petició al director general de Desenvolupament Rural, però encara no s'ha concretat cap data.

"Estem impacients i no veiem normal que encara no ens hagin rebut, tenint en compte que el Segarra-Garrigues és el projecte més important en tema de regadius que té a les mans la conselleria d'Agricultura", ha dit el president de la comunitat de regants, que recorda que tant amb l'exconseller Josep Maria Pelegrí com amb el seu successor Jordi Ciuraneta es van trobar pocs dies després de ser nomenats.

Jové explica que volen abordar de forma prioritària les diferents opcions que hi ha sobre la taula per facilitar que els regants apostin per la infraestructura, aspectes que ja tenien pendents amb l'anterior executiu i que ara han quedat aturats. També es queixa que ningú els ha informat dels suposats contactes del departament amb Brussel·les per defensar el canal en el litigi de les ZEPAs (zones d'especial protecció d'aus).

A més, també esperen l'autorització del DARP per poder començar les obres en dos zones on ja s'ha superat el 65% de pagesos adherits al reg, percentatge que es considera el mínim per poder avançar en el regadiu. És el cas d'Aspa i de Verdú, i estan apunt d'arribar-hi al sector 13, al Segrià (Aitona, Seròs, Llardecans i Sarroca).

L'única trobada de Jové amb la consellera d'Agricultura va ser en una reunió que es va convocar a Lleida el 6 de febrer, la vigília de la gran manifestació contra el pla hidrologic de l'Ebre a Amposta on hi eren presents totes les comunitats de regants de l'Ebre. Però no n'hi ha hagut cap altre, assegura, per tractar específicament el Segarra-Garrigues.

Arribada imminent de l'aigua a Castelldans (Garrigues)

D'altra banda, el president de la comunitat de regants ha explicat que en els pròxims dies l'aigua del Segarra-Garrigues ja estarà disponible per a les primeres 600 hectàrees de Castelldans, a les Garrigues, tot i que els pagesos aniran regant en funció dels cultius que tinguin a les seves finques. Les obres per a les 900 hectàrees restants estaran enllestides abans d'acabar l'any però es calcula que el gruix de les finques no regaran fins la temporada que ve (la primavera del 2017).

Jové també ha destacat l'interès que ha generat als primers sectors del canal a la Noguera i l'Urgell l'oferta de pagar la meitat per les obres de la xarxa de distribució a canvi de menys dotació d'aigua. Afirma que de moment estan rebent moltes peticions d'informació perquè" els pagesos tenen tot el 2016 per sumar-s'hi i no tenen pressa".

Ara mateix en aquests sectors l'adhesió al regadiu és d'un 40% i el president de la comunitat es donaria per satisfet si s'hi pogués sumar un 15% més.