El nou tren de la Pobla tindrà quatre freqüències fins a Lleida

Territori calcula la posada en funcionament del nou servei al 30 d'abril | A l'augment de les freqüències i la reducció del temps de trajecte s'hi suma una reducció de la tarifa

Jordi Ubach
09 de març del 2016
Actualitzat a les 15:38h
Representants del territori i de FGC a l'estació de Pobla amb el nou tren
Representants del territori i de FGC a l'estació de Pobla amb el nou tren | Jordi Ubach

El nou servei de tren de la línia Lleida-la Pobla de Segur tindrà finalment quatre freqüències al dia i es posarà en funcionament el 30 d'abril. El secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, ho ha comunicat aquest dimecres als alcaldes i representants institucionals del territori per on discorre la línia, en el marc de la comissió de seguiment del servei Lleida-La Pobla celebrat aquest matí a l'Ajuntament de la Pobla de Segur.

Els nous trens permetran millorar les connexions amb transport públic en el corredor entre Lleida i la Pobla de Segur, tant pel que fa al temps del trajecte com pel nombre de freqüències de pas. Així, es quadruplica l'oferta ferroviària actual, passant de l'únic tren per sentit al dia actual als quatre i reduint en 15 minuts el temps de trajecte entre la capital del Segrià i la localitat poblatana.

El que no s'han anunciat en aquesta comissió de seguiment són els nous horaris, a concretar durant les properes setmanes. Se sap, però, que des de la seva posada en marxa hi haurà quatre serveis de dilluns a divendres feiners per cobrir les necessitats de moviment entre les 5:25h i les 19:30h (les 20:50h els divendres). Els dissabtes l'oferta en tren es duplicarà, amb dos trens per sentit, entre les 7:50h i les 19h. Els diumenges es triplica, amb tres trens per sentit, entre les 7:50h i les 19:30h.

El que sí ha avançat Font és que els horaris estaran dissenyats d'acord amb les sortides i arribades del tren convencional, l'AVE i l'Avant entre Lleida i Barcelona, i entre Lleida i Madrid, per optimitzar i ajustar l'oferta a les necessitats de mobilitat. També es tindran en compte les necessitats de la gent del territori, els estudiants i els turistes. 

Acompanyat del president d’FGC, Enric Ticó, Font ha explicat que "aquests horaris s’han dissenyat especialment tenint en compte les necessitats del territori, per cobrir les franges amb major demanda de viatgers". Així, la darrera expedició de les 19:30 hores del diumenge des de la Pobla facilitarà la tornada a Lleida dels estudiants que es traslladen durant el cap de setmana i dels turistes.

De la seva banda, l'alcalde de la Pobla de Segur, Lluís Bellera, s'ha mostrat satisfet per aquestes millores i increment de serveis i ha dit que espera que no solament serveixi a la gent del Pallars per anar cap a Lleida sinó també a molta gent de les terres de Ponent per visitar i fer turisme al Pallars.
 

La Comissió de seguiment s'ha fet aquest dimecres a la Pobla de Segur. Foto: FGC


Sumant les connexions en autobús, els viatgers disposaran de 12 serveis de transport públic diaris per enllaçar la Pobla de Segur i Lleida, 6 per sentit, enfront dels 4 que hi ha actualment. Com fins ara, s'oferiran serveis d'autobús de dilluns a diumenge per facilitar les connexions amb transport públic des de València d'Àneu i Esterri d'Àneu. 

Unificació del preu del tren i bus

Per tal de racionalitzar les tarifes, a partir del 30 d'abril s'unificarà el preu del transport per al tren i el bus. Així, el bitllet senzill i l'abonament de 10 viatges per als dos models de transport tindran el mateix cost. La racionalització de tarifes comportarà també un estalvi econòmic per a l'usuari. En concret, els passatgers del Pallars Jussà seran els beneficiats, amb rebaixes del 37% de la tarifa.

Venda en ruta i online

Pel que fa a la venda i validació de bitllets, s'incorpora un nou sistema que flexibilitza l'adquisició de títols per facilitar el servei a l'usuari. D'una banda, els viatgers disposaran de punts de venda localitzats als ajuntaments, seus dels Consells Comarcals i les oficines d'ALSA, entre altres.

Tambñe podran adquirir els seus bitllets electrònicament, sempre i quan no tinguin cap bonificació ni descompte. Finalment, podran comprar els bitllets en ruta, a l'agent d'atenció al client embarcat al tren.