El Festival de Pasqua de Cervera dedicarà tota una jornada a Granados

El director artístic del certamen fa una crida a la ''reflexió'' sobre quin model es vol per al futur després que un any més es vegi reduït el pressupost

ACN
08 de març del 2016
Actualitzat a les 18:59h
El Festival de Pasqua s'ha presentat aquest dimarts
El Festival de Pasqua s'ha presentat aquest dimarts | Oriol Bosch
La sisena edició del Festival de Pasqua de Cervera comptarà amb tota una jornada dedicada al centenari de la mort del músic lleidatà Enric Granados. El director artístic del certamen, Xavier Puig, ha explicat que serà el dia 24 de març i se l'anomenarà ''Marató Granados'' en què al llarg de tot el dia es faran concerts de piano, projeccions, xerrades, presentacions i activitats gastronòmiques inspirades en el compositor.

Durant la presentació de l'edició d'enguany, Puig ha fet una crida a fer una ''reflexió'' sobre quin és el model que es vol per al futur del festival, i ha qualificat ''d'estrès'' el fet d'haver-lo d'organitzar amb un pressupost que aquest any també s'ha vist reduït i s'ha quedat en uns 75.000 euros.

La presentació del Festival de Pasqua d'aquest 2016 s'ha volgut fer per primera vegada a la capital de les terres de Ponent per donar relleu a l'Any Granados, que s'està celebrant al llarg de tot l'any i també el 2017 amb l'impuls de l'Ajuntament de Lleida. Amb presència de representants de les diferents institucions que donen suport al Festival – Generalitat, Diputació de Lleida, Paeria i Any Granados -, s'han presentat els diferents eixos que conformen el certamen. 

Durant tota la jornada hi haurà diversos concerts a càrrec del pianista Daniel Ligorio i del Trio Pedrell, però també projeccions, xerrades, presentacions, com la del CD de les obres simfòniques que ha realitzat l'OBC, i també activitats gastronòmiques inspirades en aquest compositor. Per cloure aquest dia del centenari de Granados hi haurà poesia de Joan Margarit, poeta segarrenc.

En concret del seu darrer llibre 'Des d'on tornar a estimar', del qual se n'ha fet l'encàrrec d'unes cançons a cinc compositors catalans, Josep M. Guix, Albert Guinovart, Albert Carbonell, Xavier Pagès-Corella i Bernat Vivancos, que estrenaran la reconeguda soprano Ofèlia Sala i el pianista Jordi Camell, que actuaran conjuntament amb Joan Margarit, que llegirà els seus poemes.

El primer cap de setmana del festival ja hi haurà un primer plat fort, el dissabte 19 de març amb la presència de La Companyia Musical, dirigida per Josep Bonet amb 'Temps de Passió a la Catalunya del Barroc'. El concert serà retransmès diumenge per tot Europa en el Holy Week Music Day de les emissores de la Unió Europea de Radiodifusió.

El divendres 25 de març es faran els habituals concerts de proximitat on s'hi podrà escoltar la veu i la tiorba de Cum Cantico i la guitarra de Pau Figueres. També la transformació de Sul Tasto Sextet i el quartet de corda Cosmos. Tot plegat en salons nobles del carrer Major com el de Cal Raquin, el de Cal Solsona o el de Cal Duran.

El vespre del mateix dia hi haurà al Paranimf de la Universitat el concert de la versió més jazzística de l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell que interpretarà obres de Margarit amb el seu fill Carles Margarit. La jornada es clourà amb una proposta novedosa que consistirà en un tast a les fosques de la mà del jove pianista Ignasi Cambra, que és cec, i on el públic podrà degustar productes de cooperatives de la zona que treballen amb discapacitats.

El dissabte 26 hi haurà un contacontes familiar amb l'espectacle 'Granados i l'espurna de la felicitat' i al vespre al Gran Teatre de la Passió un espectacle titulat 'Remena nena!' a càrrec d'Arnau Tordera, el líder del grup les Obesses i el contratenor Jordi Domènech. En aquest espectacle es recuperaran cançons de cuplet que s'interpretaven al Paral·lel de principis de segle XX.

Crida a la refleixó després d'una nova rebaixa del pressupost

Xavier Puig ha aprofitat el marc de la presentació del Festival per fer una crida a la ''reflexió'' sobre quin és el model festival que es vol per al futur després d'una nova rebaixa del pressupost, que se situa sobre els 75.000 euros. D'aquests, el 50% són aportats pel Govern, l'IEI en posa 6.000, uns 11.000 provenen de la venda d'entrades i la Paeria de Cervera en posa 24.000 euros.

Segons Puig, fer un festival ''ambiciós i de primer nivell' amb aquests diners suposa un ''estrès'' i per això ha qüestionat si el que es vol és fomentar una ''cultura de masses rendible'' o una cultura que fomenti una continuïtat en l'educació i la formació professional.