Convertir els cementiris en boscos urbans, la innovadora idea d'una empresa de la Seu

L'empresa UrnaBio ha creat una incubadora on hi neix un arbre després de dipositar les cendres del difunts

Redacció
08 de març del 2016
Actualitzat a les 19:08h
Els propietaris de l'empresa, amb les urnes
Els propietaris de l'empresa, amb les urnes | UrnaBio
L'ajuntament de La Seu d'Urgell és el primer municipi català que instal·larà un nou format de cementiri impulsat per una empresa de la localitat. La firma UrnaBio s'ha convertit en la primera firma de disseny industrial del món en construir una incubadora on dipositar les cendres del difunts i transformar-les en un arbre.

El sistema elaborat per la companyia es basa en introduir dins la incubadora una urna biodegradable amb les cendres, on hi ha plantada la llavor d'un arbre, que creix poc més de 50 centímetres. Ara, l'empresa ha iniciat una campanya d'abast internacional per trobar empreses o particulars interessats en tirar endavant la construcció de les 100 primeres incubadores. El cost total és d'uns 60.000 euros.

Un dels propietaris de la companyia, Gerard Moliné, explica que aquest projecte que ara veu la llum és fruit de dos anys d'un treball que es va iniciar amb la constatació "que les ciutats tenen dificultats per gestionar l'espai dels cementeris i perquè hem cregut que podíem donar una nova visió reconvertir-los en espais més acollidors i ecològics".


La manca de legislació per poder plantar les urnes al bosc i el fet que l'incineració dels morts, encara no és la més utilitzada va obligar els propietaris d'UrnaBio a exportar el seu producte a altres països on la incineració és més elevada i a treballar en un nou prototip adequat pels cementiris. 

20.000 urnes venudes en només dos anys

En els dos últims anys han aconseguit vendre més de 20.000 urnes. Més del 70% s'ha exportat als Estats Units, sobretot a l'estat de Califòrnia, i a més a més, compten amb més de 14 distribuïdors propis a Rússia, Canadà, Mèxic, Xile, França o Itàlia. Ara, la Seu d'Urgell instal·larà aquestes incubadores al seu cementiri en el marc d'una prova pilot que l'empresa vol impulsar a Catalunya.