Àger estrena el primer telescopi amb nom de dona de tot l'Estat

Ha estat batejat amb el nom d'Assumpció Català, la primera professora numerària astrònoma a la universitat espanyola

ACN
04 de març del 2016
Actualitzat a les 16:15h
El telescopi s'ha presentat aquest divendres
El telescopi s'ha presentat aquest divendres | Laura Cortés
El Centre d'Observació de l'Univers (COU) d'Àger (Noguera) ha batejat aquest divendres el seu nou telescopi amb el nom de la professora de la UB, Assumpció Català (1925-2009). És el telescopi més gran del COU, situat al seu Observatori-aula, i és el primer a tot l'Estat amb nom de dona.

A l'acte hi ha assistit nombroses autoritats, entre elles el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, així com familiars de Català. Baiget ha destacat que Català va ser una dona avançada al seu temps i va obrir molt camí en el paper de la dona en el món científic i universitari. La seva germana, Maria Cinta Català, ha assegurat que és "molt emocionant" que li dediquin a un telescopi el nom de la seva germana i que "estaria molt orgullosa", "com ho estem la família". En l'acte també s'ha inaugurat una exposició temporal dedicada a Català, que va ser la primera professora numerària astrònoma a la universitat espanyola.

El conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Jordi Baiget, ha explicat que Assumpció Català va ser una dona avançada al seu temps ja que va estudiar ciències exactes, una carrera científica, quan pràcticament cap dona estudiava a la universitat.

Afegeix que va ser la primera dona que va fer una tesi doctoral sobre astrofísica, va ser professora titular d'astronomia i "va obrir molt camí". Segons el conseller, actualment, el paper de la dona en el món científic i en el món universitari està normalitzat però "encara ens queda camí per recórrer" ja que actualment en estudis tècnics i d'enginyeria les dones representen encara un 30%.

El director del COU d'Àger, Salvador Ribas, ha explicat que aquesta és la vuitena temporada de Centre i que amb aquest nou telescopi suposa un nou atractiu perquè aquesta temporada sigui encara millor que la passada pel que fa al nombre de visitants. Ribas celebra que el nou telescopi estigui dedicat a una persona "emblemàtica" i "referent a la universitat" i que els visitants puguin descobrir la seva figura.

La germana de Català, Maria Cinta Català, ha explicat que la seva germana era una persona que es va dedicar a l'estudi, molt familiar i que es va dedicar a la docència amb tota la seva vocació. "És molt emocionant que li dediquin el seu nom al telescopi i estaria molt orgullosa com ho estem la família".

Ha explicat, a més, una anècdota per deixar palès que la seva germana era una dona amb caràcter. "Una vegada hi havia una reunió on hi havia tot d'homes i van comentar que podrien convidar la doctora Català perquè almenys hi hagués una dona. La meva germana va dir que ella com a 'florero' no hi anava, que si volien flors, que posessin un ram de flors", ha relatat.