Els bombers acompanyen la ciutadania a donar sang

La campanya d’acapte s'inicia dissabte a Vic i s’estendrà a una vintena de poblacions de Catalunya

Presentació de la campanya a Vic
Presentació de la campanya a Vic | Bombers
Redacció Osona.com
01 de març del 2016
Actualitzat a les 11:54h

Amb l’eslògan “Els bombers t’acompanyen a donar sang”, els Bombers de la Generalitat i el Banc de Sang i Teixits organitzen durant el mes de març més d’una vintena de campanyes especials de donació de sang distribuïdes per tot Catalunya. A més, la iniciativa compta enguany amb la participació dels Bombers de Barcelona, que s’han volgut sumar a la proposta.
 
La campanya ha estat presentada aquest dilluns, a la seu de l’Ajuntament de Vic, ciutat on dissabte vinent s’inaugurarà la campanya. La donació es podrà fer a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de 10 a 14 i de 16 a 20 hores. A més, la sala de plens estarà oberta per a tots els ciutadans que vulguin visitar-la i, durant la jornada, els bombers exhibiran els seus vehicles, realitzaran exercicis de rescat de víctimes en accidents de trànsit, i hi haurà actuacions musicals.
 
Àngel Garcia, cap del parc de bombers de Vic, ha destacat que accions com aquesta han d'entrar "en la normalitat, perquè donar sang és necessari cada dia per salvar vides". Garcia ha explicat que els bombers seran presents en les 20 campanyes organitzades animant tothom a donar sang i fent activitats perquè els nens puguin quedar-se mentre els pares donen sang.
 
Francesc Boya, cap de la regió d'emergències centre, ha dit que la campanya permet "acostar els bombers a la ciutadania més enllà de les emergències, ajudant a difondre la donació de sang i ensenyant algunes de les accions de rescat més freqüents que fan els bombers".
 
Des del Banc de Sang i Teixits, el responsable assistencial Enric Contreras ha parlat de "la il·lusió d'organitzar una campanya de donació de sang al costat dels Bombers, un cos de seguretat molt estimat per la ciutadania", i ha afegit que gràcies al suport de professionals com els bombers es pot estendre a tothom la necessitat de donar sang.

Vídeo promocional
 
Per part de l'Ajuntament de Vic, el regidor de Salut, Josep Arimany, ha destacat la solidaritat de la ciutadania de Vic i ha demanat que s'animin a donar sang aquest dissabte en la campanya de donació de sang que inaugurarà la campanya de Bombers.
 
A la presentació també hi ha assistit Xavier Vicient, caporal del cos de Bombers de l’Ajuntament de Barcelona.
 
Un acapte festiu

En aquesta segona edició de la campanya, els Bombers tornen a organitzar diferents jornades de donació de sang, que es dinamitzaran amb l’exhibició de vehicles, equipaments, la realització d’exercicis de rescat o d’actuació de bombers en accidents amb mercaderies perilloses, per citar-ne només alguns exemples.
 
A més, molts dels ajuntaments han volgut participar també a la campanya de forma molt activa que comptarà amb la dinamització de moltes entitats culturals (colles castelleres i geganteres, batukades, actuacions musicals, etc).
 
Finalment, cal destacar que les donacions de sang a algunes ciutats es faran a les seus dels consistoris (Vic, Terrassa, Santa Coloma de Gramenet, per exemple), gràcies a aquesta important implicació dels ajuntaments.

Amb la suma de tots aquests elements i actors, la campanya tornar a crear un ambient festiu, participatiu i social la jornada de donació de sang per tal d’ajudar en l’objectiu d’augmentar les reserves de sang a Catalunya.
 
Setmana Santa, època crítica

Les reserves de sang baixen considerablement durant Setmana Santa. El canvi d’hàbits i les vacances fan que la població s’acosti menys als punts de donació. Amb aquesta campanya es vol incentivar la donació les setmanes prèvies a l’abril per tal d’assegurar que es mantenen les reserves.
 
Cal tenir en compte que les plaquetes, un dels elements que s’extreu de cada donació de sang, caduquen als cinc dies i els glòbuls vermells, als 42. Per això, és important mantenir les donacions al llarg de tot l’any i aconseguir unes 1.000 donacions cada dia.
 
-----------------------------------
CALENDARI DE CAMPANYES
 
•         Dissabte, 5 de març: Vic (Ajuntament de Vic, 10 a 14 i de 17 a 21 hores), Malgrat de Mar (Parc Francesc Macià. Av. Costa Brava 77, de 10 a 14 hores), Granollers (Plaça de l’Església, de 10 a 14 i de 17 a 21 hores).
 
•         Diumenge, 6 de març: Caldes de Montbuí (carrer Major amb Bisbe Soler, de 10 a 14 hores).
 
•         Dilluns, 7 de març: Vilafranca del Penedès (Rambla Sant Francesc, de 10 a 14 i de 17 a 21 hores).
 
•         Dimarts, 8 de març: Lloret de Mar (davant de la biblioteca. Pl Mossèn Pere Torrent, 1. de 10 a 13.30 i de 16 a 20 hores), Mollet del Vallès (Avinguda de Burgos, de 10 a 14 hores).
 
•         Dimecres, 9 de març: Amposta (Casal Municipal. Carretera de la Simpàtica 6, de 10 a 14 i de 17 a 21 hores), Girona (Plaça Catalunya, de 10 a 13.30 i de 16 a 20 hores).
 
•         Dijous, 10 de març: Girona (Plaça Catalunya, de 10 a 13.30 i de 16 a 20 hores), l’Hospitalet Llobregat (Parc de Bombers; Av. Masnou, 8; de 10 a 14 i de 17 a 21 hores.), Tortosa (Hospital Verge de la Cinta. Carrer de les Esplanetes, s/n.de 9 a 14 i de 15 a 19 hores).
 
•         Divendres, 11 de març: Santa Coloma Farners (Cercle Jove. Malvà, 53; de 15.30 a 21 hores), Lleida (Auditori Enric Granados. Pl. Mossèn Jacint Verdaguer, de 10 a 14 hores. La campanya es farà coincidint amb el lliurament de les medalles del Bombers de la Generalitat).
 
•         Dissabte, 12 de març: Lleida (carrer Sant Joan, 8, de 17 a 20.30 hores), Terrassa (Ajuntament. Raval de Montserrat, 14 de 10 a 20 hores), la Seu d’Urgell (Pl dels Oms cantó de la Catedral.de 10 a 13 hores), Santa Coloma de Gramenet (Ajuntament. Plaça de la Vila, de 10 a 20 hores).
 
•         Diumenge, 13 de març: Roses (carrer del Doctor Jaume Ferran 2, de 10 a 14 hores), Castellar del Vallès (Parc de Bombers. Polígon industrial el  Pla de la Bruguera. Carrer Berguedà 39, de 10 a 15 hores), Barcelona (Parc de Bombers de Llevant. Castella, 6, de 10 a 14 hores).