Indignació al Pallars per l'alt nombre de cancel·lacions pels avisos de neu

El president del Sobirà apunta directament al director general de Protecció Civil, Joan Delort | Es xifra el nombre de reserves anul·lades al Pallars en almenys un 60%

Jordi Ubach
27 de febrer del 2016
Actualitzat a les 14:33h
Màquines llevaneus esperant per actuar a Esterri d'Àneu, aquest migdia
Màquines llevaneus esperant per actuar a Esterri d'Àneu, aquest migdia | Ramon Villuendas

El sector turístic i hoteler pallarès ha notat les conseqüències de l'anunci de nevades generalitzades arreu del país per aquest cap de setmana, encara que de moment la borrasca no ha ocasionat greus problemes. El president del Gremi d'Hotelers del Pallars Sobirà, Josep Ramon Aytés, ha explicat en declaracions a Pallars Digital que el sector ha sofert una "anul·lació massiva de places" que situa "al voltant del 60 i el 70%", un fet que en la majoria d'establiments es vincula amb l'alarmisme creat per la previsió meteorològica. 

En aquest sentit s'han mostrat crítics diferents polítics del territori, com l'alcalde de Rialp, Gerard Sabarich, que ha qualificat la situació de "vergonya nacional" en una publicació al seu compte de Facebook. "La nostra indignació és majúscula, la notícia al Pirineu hauria de ser que no neva", ha dit Sabarich, que en declaracions a aquest diari ha lamentat la manca de precisió en les prediccions meteorològiques. Segons explica, aquestes haurien de ser "territorialment més acurades", donada la diferent orografia de les comarques pirinenques.

També ha mostrat la seva indignació l'alcalde d'Esterri d'Àneu, Ramon Villuendas, que ha explicat que les males prediccions afecten molt negativament al Pirineu. Per això, ha fet una crida al Servei Meteorològic de Catalunya i a Protecció Civil a que les decisions que es prenguin per seguretat no afectin altres sectors com el turístic, del qual depèn bona part de l'economia del Pallars Sobirà. "A ple segle XXI i amb els mitjans que tenim, hauriem de poder afinar més", ha sentenciat.

Llàtzer Sibís, crític amb Protecció Civil

De la seva banda, el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Llàtzer Sibís, ha titllat la situació d'"absurda" i ha lamentat que amb les cancel·lacions sofertes s'hagi perdut la possibilitat de mantenir la tònica de gairebé el 100% d'ocupació turística dels darrers caps de setmana. "És la tònica dels darrers anys, cada cop que hi ha una borrasca amb neu s'activen tots els plans possibles i s'acaba desmobilitzant el turisme amb la conseqüent anul·lació de reserves", ha dit.

Sibís ha exculpat els mitjans de comunicació i ha apuntat directament al director general de Protecció Civil de la Generalitat, Joan Delort, per crear una "psicosis" a la població. El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà es pregunta quines dades objectives tenia Delort per haver creat aquesta situació.
 

La normalitat marca l'arribada de la borrasca al Pallars