El comitè d'empresa de la residència d'Almacelles defensa els treballadors després del «cas Altisent»

Assegura que els protocols d'actuació "es van seguir rigorosament en tot moment" i lamenta que les crítiques a la institució estan generant "intranquil·litat" als empleats

ACN
25 de febrer del 2016
Actualitzat a les 18:25h
Desenes de persones durant una batuda per trobar Altisent
Desenes de persones durant una batuda per trobar Altisent | Estela Busoms
El comitè d'empresa del centre Sant Joan de Déu d'Almacelles -format per delegats i delegades de CCOO de Lleida- ha emès aquest dijous un comunicat on defensa l'actuació dels treballadors arran de la desaparició i mort d'un intern, Joan Altisent. El seu cadàver va aparèixer el 2 de febrer al costat de les vies del tren al mateix terme d'Almacelles, 43 dies després que sortís de matinada de la residència per a discapacitats psíquics on estava ingressat.

La família d'Altisent s'ha querellat contra el centre, i acusa els seus responsables d'un delicte d'imprudència greu amb resultat de mort en considerar que va fallar la seguretat i que el centre va trigar massa a avisar els Mossos i la família. Per la seva banda, el comitè d'empresa assegura que els protocols d'actuació "es van seguir rigorosament en tot moment" i lamenta que les crítiques a la institució estan generant "intranquil·litat" als empleats.

Intranquil·litat entre els treballadors del centre

El comitè d'empresa s'ha decidit a enviar el comunicat "després de les informacions que s'estan publicant als mitjans de comunicació i les xarxes socials, que estan creant un marc de desacreditació en contra del Centre Assistencial Sant Joan de Déu d'Almacelles i els seus treballadors i treballadores".

Per una banda, manifesten el seu "suport i acompanyament a la família" d'Altisent, lamenten els fets ocorreguts, i afirmen que "es fan càrrec de la situació emocional que comporten" però asseguren que no comparteixen "les opinions i les suposicions que no s'acullen a la realitat i que afecten directament els treballadors i treballadores".

Segons afirmen, aquestes opinions "danyen la imatge del centre, organització avalada per 50 anys d'història, amb una plantilla de gairebé 300 treballadors i treballadores". El comitè d'empresa alerta que a causa d'aquestes opinions, hi ha empleats que "reben faltes de respecte pel fet de treballar al Centre Assistencial Sant Joan de Déu" i volen manifestar la "intranquil·litat" que els està generant aquesta situació.

Tot i això, insisteixen que "aquesta situació no ha afectat l'atenció a les persones que atenen" alhora que remarquen "la qualitat humana, professionalitat i vocació dels treballadors i treballadores envers els pacients i les seves famílies".

Des del centre s'assegura que els protocols es van seguir en tot moment

El comunicat afegeix que el Centre Assistencial Sant Joan de Déu d'Almacelles "està dotat de protocols d'actuació concrets, que es van seguir rigorosament en tot moment". També afirmen que el centre compleix "tota la normativa i els certificats de qualitat corresponents" i que l'"atenció que es dóna a les persones ateses a les nostres instal·lacions és delicadament supervisada per persones altament qualificades, i l'objectiu de la nostra comesa és donar una bona atenció i qualitat de vida a les persones que resideixen al centre".

A més, defensen que des de la institució s'aposti per una "inclusió de la persona cada vegada més propera a la societat" allunyant-se d'aquelles intervencions "rígides, dictatorials i anacròniques que fomentaven la por de la societat cap a l'afectat, incloent, el respecte de la seva llibertat per descomptat controlada".

"No som persones incapaces per fer la nostra tasca. Som treballadors i treballadores professionals, vocacionals i que extremem la delicadesa en l'execució de les nostres competències professionals", conclouen.

El 12 de febrer el mateix centre assistencial també va emetre un comunicat defensant la seva actuació en el cas de Joan Altisent.