Una de cada dos pomes consumides a Espanya és de fora

La importació d'aquesta fruita passa del 38% al 44% al 2015, segons un estudi fet per Afrucat a Lleida, Saragossa, Barcelona i Madrid

ACN
23 de febrer del 2016
Actualitzat a les 19:09h
Pomes a la Fira de Sant Miquel de Lleida
Pomes a la Fira de Sant Miquel de Lleida | Xavier Lozano
Una de cada dues pomes que es consumeix a Espanya és d'importació, segons reflecteix l'estudi de monitorització de la fruita als lineals de venda 'Poma i pera nacionals VS poma i pera d'importació a les principals cadenes espanyoles' realitzat per Afrucat a Lleida, Saragossa, Barcelona i Madrid.

En aquest sentit, tot i la renovació varietal continuada i les noves i competitives plantacions del territori, pràcticament la metiat de la poma que es ven als lineals és d'importació, un 44% respecte al 53% de la fruita estatal. Aquesta xifra representa una reculada de la fruita espanyola respecte al mateix estudi fet l'any passat en què la poma d'importació era del 38%.
 
Els productors de Catalunya, Aragó i La Rioja, que representen el 85% de la producció estatal de poma i pera, han convocat aquest dimarts una roda de premsa, en el marc de la Federació Espanyola d'Associacions de Productors Exportadors de Fruites, Hortalisses, Flores i Plantes vives (FEPEX) amb l'objectiu d'alertar, i al mateix temps sensibilitzar, a mitjans de comunicació i consumidors perquè exigeixin al punt de venda conèixer l'origen dels productes que consumeixen.

L'anàlisi també constata que una mateixa cadena mostra una estratègia diferenciada en les seves pròpies botigues en funció de la seva localització geogràfica. En aquest cas, s'observa una major sensibilitat a les botigues ubicades a les zones de producció o properes a elles. Així, l'estudi detecta que en general, a les cadenes ubicades a Lleida hi ha més poma autòctona, seguides de les de Barcelona i Saragossa i, finalment, a les botigues de Madrid, que és on hi ha menys fruita de l'Estat (40%).

D'aquesta observació s'extreu l'ordenació de les cadenes segons el percentatge de referències que tenen en pomes i peres de procedència espanyola. En el cas de pomes, 5 supermercats dels analitzats es troben al voltant del 80% i més de pomes de procedència espanyola als seus lineals. En el cas de peres, hi ha 16 supermercats que es troben al voltant del 80% i més de peres de procedència espanyola als seus lineals, 5 dels quals arriben fins al 100% de pera autòctona.

El director general d'Afrucat, Manel Simon, ha assegurat que el moment actual és ''crucial per a la fructicultura'', amb una bona producció altament competitiva. En aquest sentit, ha dit que és el moment de promocionar el que es produeix aquí com es fa a la resta d'Europa.

El comitè de Llavor de Fepex ha coincidit a demanar al consumidor que exigeixi fruita autòctona en el punt de venda i que opti per aquelles ensenyes que donen suport a la producció.

També han demanat més sensibilització a totes les cadenes que encara no han fet l'aposta per donar suport a les zones de producció espanyoles i a la seva economia. Pel que fa a l'Administració, se li ha sol·licitat que continuïn en la línia amb la que ja treballen, amb les estratègies de proximitat i les reunions amb les cadenes per demanar-los que prioritzin la producció de l'Estat.

Afrucat representa el 57% de la producció espanyola de pera, el 65% de poma i el 35% de fruita d'os. L'Associació engloba al voltant de 100 firmes productores amb 10.000 treballadors, 45.000 hectàrees repartides per diverses comunitats autònomes, principalment a Catalunya i Aragó, i 1.000 milions de quilograms de fruita, entre les que s'inclouen préssec, nectarina, pera, poma, cirera, pruna, albercoc i préssec pla.

Afrucat ostenta a més a més la presidència del comitè de fruita de llavor de FEPEX, forma part de l'Assemblea de Regions Europees Productores de Fruites i Verdures (AREFHL), és membre de la Fershel (el lobby europeu de Fruites i verdures) i participa activament en les diferents reunions sectorials organitzades pel Ministeri d'Agricultura i la Comissió Europea. Afrucat també exerceix la secretaria de l'Associació 5 al dia, associació per a la promoció del consum de fruites i verdures.