L'Escola de Pastors inicia nou curs estrenant una incubadora de pagesos

En set edicions el centre ha format 116 persones i el 64% se segueixen dedicant al sector agrari o ramader

Redacció
23 de febrer del 2016
Actualitzat a les 17:08h
Una pastora amb el seu ramat en un prat del Pirineu
Una pastora amb el seu ramat en un prat del Pirineu | Escola de Pastors

L'Escola de Pastors de Catalunya començar nou curs, el vuitè, amb un grup de 16 persones que provenen de tota Catalunya, País Valencià i Navarra, dels quals sis són dones i deu són homes amb edats compreses entre els 19 i els 45 anys. El 55% venen d’un entorn rural respecte a la resta, i el 45% restant d’un entorn urbà. El 50% provenen de la província de Barcelona, el 19% de Tarragona, el 6% de Girona i també de Lleida i el 19% de la resta de l’Estat Espanyol. Totes elles comparteixen el mateix objectiu, poder viure a pagès amb un projecte de ramaderia ecològica.

De nou l’orientació principal que trien és la producció lletera vinculada tan a cabres, ovelles o vaques. En aquest sentit l’Escola de Pastors de Catalunya està ajudant a formar una generació que torna a agafar la producció lletera com a principal activitat, sempre des d’una postura de producció ecològica i tenint com a base de l’alimentació la pastura natural. Això és un canvi important dins de la tendència productiva de les petites finques ramaderes.

L’Escola, entre d’altres, rep el suport del Departament de Treball dins del marc del Pla de Garantia Juvenil. Això ha permès, de nou, que aquesta pugui treballar amb garanties i encetar noves propostes formatives que vinculen eines importades d’altres països de l’UE on l’aposta per la nova pagesia sense tradició és troba en una fase de consolidació.

Finalitzades les set primeres promocions, més del 64% dels alumnes estan vinculats a l’activitat agrària: iniciant projecte propi, treballant per altri o fent de pastors de muntanya. Només el 29% no continuen. Des de l’Associació es fa un seguiment i avaluació continues del camí que han emprès els alumnes de l'Escola de Pastors. La majoria d'aquestos tenen la intenció de portar a terme un projecte propi amb el que això comporta: cerca de terres per a instal·lar-s’hi, inversió i ramat.

Novetats de l’edició 2016

L'Escola està duent a terme enguany un projecte pilot vinculat a una Incubadora per pagesos o Espais Test, una eina creada a França l’any 2006 que consisteix en espais espais (finques agrícoles) que acullen temporalment a persones que volen ser pageses. Aquestes incubadores permeten desenvolupar una activitat agrícola o ramadera responsable i autònoma, a escala real, d’una durada limitada i en un marc legal que redueix els riscos pel futur pagès/a. Aquest test es fa amb l’acompanyament de pagesos professionals molt vinculats a aquella finca o al mateix territori.
 

Primer dia de classe del nou curs, aquest dilluns. Foto: ACN


L’Escola de Pastors de Catalunya té la necessitat de donar resposta, més enllà de la formació que ofereix, a les persones que un cop han fet el nostre curs requereixen d’un espai intermedi abans de la seva instal·lació definitiva. Per això, a la població de Montenartró, s’iniciarà aquesta prova pilot amb un petit ramat de trenta animals a disposició d’aquests incubats: dos persones menors de 30 anys que estaran formant-se durant nou mesos.

La Nova Generació

L'actual situació econòmica, que posa en la mateixa situació tots els sectors, fa que la pagesia no sigui el sector més desfavorit. Alhora la seva elecció respon a la seva manera d'entendre la vida enfocada al treball de la terra, l'autosuficiència i la seva participació en el procés productiu de l'alimentació.

L’Escola de Pastors de Catalunya treballa per assolir uns conceptes molt bàsics: incrementar l’amor propi de la pagesia; afavorir la seva viabilitat i lluitar per la vocació de produir: productes bons, pagats a un preu just i que siguin saludables per a tothom. L’Escola de Pastors és un projecte promogut per l’Associació Rurbans, una entitat sense ànim de lucre amb seu al Pallars Sobirà amb el suport permanent de l’empresa mOntanyanes. Aquesta inicià al 2009 el primer projecte d’Escola de Pastors de Catalunya.